Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Показват Кольо К., прожектират филма „Казабланка“

Кольо Крамфилов пое към отвъдното през януари тази година. - Показват Кольо К., прожектират филма „Казабланка“

Кольо Крамфилов пое към отвъдното през януари тази година.

Две изложби нанасят нови щрихи върху личността на отишлия си без време Кольо Карамфилов. Във вторник столичният арт салон „Нюанс” представя графиките на художника. Междувременно до 1 юни в Софийската градска галерия продължава и експозицията с живопис, излязла изпод Карамфиловата четка.

Сбирката в „Нюанси” включва офорти, вдъхновени от Шекспировите сонети и рубаите на персийския поет и астроном Омар Хаям. Освен в строфите на средновековните автори, Кольо Карамфилов намира вдъхновение и в стиховете на Елин Рахнев – илюстрирал е 9 произведения от томчето му „Канела”. Сред останалите творби в „Нюанси” ще видим и графиките му от цикъла „Класика”. Според изследователите на Карамфилов, те „представляват своеобразно отражение на личната му ирония към несправедливостите и духовния упадък в съвременното ни общество. Образите и посланията, които носят, предадени чрез символи и знаци, изчистени линии и максимално свиване на цвета оставят много пространство за фантазии и размисъл по повод на човека и устойчивостта на неговите духовни ценности”.

На вернисажа във вторник ще бъде прожектиран и късометражният филм „Казабланка” по сценарий и режисура на Карамфилов. Тази лента беше удостоена с наградата „Джеймисън“ за късометражно кино на тазгодишния „София филм фест”. За съжаление, Кольо К. вече беше в другия свят… Пое към него на 11 януари, няколко седмици след като беше станал на 50.

Очаква се събитието утре вечер да събере на ул. „Денкоглу” цялата артистична бохема. Защото талантът на Кольо Карамфилов далеч не беше заключен само между рамките на платното. Той остави собствена следа в театъра като сценограф на спектакли на Петринел Гочев, Андрей Жолдак, Димитър Еленов. Името на Карамфилов изтича и във финалните надписи на филмите „Хълмът на боровинките” на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите” на Илиян Симеонов и „Аве” на Константин Божанов, защото беше художник на тези продукции.

Kolio2

Галерия „Нюанси” показва графики на Кольо Карамфилов, вдъхновени от стихове на Шекспир, Хаям и Рахнев.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90