Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Показват Малките холандци в БГ Лувъра

В замяна пращаме в Амстердам икони от Криптата на Ал. Невски

"Селският учител", 1662, Адриан ван Остаде - Показват Малките холандци в БГ Лувъра

"Селският учител", 1662, Адриан ван Остаде

Творби на Малките холандски майстори ще бъдат експонирани в Националния музеен комплекс, наричан още БГ Лувър, стана ясно от срещата на министъра на културата Вежди Рашидов и посланика на Холандия у нас Томас ван Орсхот. Институтът ще бъда открит официално на 24 май, а тази седмица ще бъде обявен и директорът му (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Сигурен съм, че живописта на „Малките холандци”, които са ненадминати майстори в изобразяването на сцени, свързани с бита и ежедневието, ще бъде посрещната с огромен интерес у нас. Всички знаем, че показването им в който и да е музей по света се превръща в събитие и тълпите от хора, които искат да се докоснат до тяхното очарование, са огромни”, коментира пред госта си Вежди Рашидов.

Сред прочутите представители на т.нар. Малки холандски майстори са още Вуверман, Доу, Мас, Метсю, Нетчер, ван Остаде, Стен, Терборх, де Хох.

В замяна министърът на културата предложи в Холандия да гостува изложба с икони от Криптата на храм-паметника „Александър Невски“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg