Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Показват меча и пръстена на хан Кубрат у нас

Реликвите - част от Перешчепинското съкровище - гостуват в изложба на Ермитажа в България догодина

Мечът на хан Кубрат е част от съкровището, открито в украинското село  - Показват меча и пръстена на хан Кубрат у нас

Мечът на хан Кубрат е част от съкровището, открито в украинското село

Едни от най-ценните реликви, свързани с българската история, които се намират в чужди музеи, ще бъдат представени догодина у нас. Мечът и пръстенът на хан Кубрат, част от съкровището от Мала Перешчепина, Украйна, ще гостуват в рамките на „Дните на Ермитажа“ в България. Новината съобщават от Министерството на културата след среща на Боил Банов с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски.

Кога по-конкретно ще бъде изложбата и какво още ще бъде показано в нея, все още не е известно. Но от висшето арт ведомство подчертават, че ханското оръжие ще гостува у нас по предложение на премиера Бойко Борисов.

Пръстенът е с монограм на хан Кубрат, а мечът – със златни дръжка и кания, инкструстирани със скъпоценни камъни. Оръжието датира от 30-те години на VII век, изработено е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий. Използвано е само при официални събития. Дължината на меча е 94 см. Съкровището съдържа още няколко пръстена-печати и други лични вещи на прабългарския владетел, част от погребението му. Открито е на 29 май 1912-а в степта край село Мала Перешчепина, Централна Украйна, Новосанжарски район на Полтавска област. Общо предметите в него са близо 800 – сред тях фигурират античен златен сервиз с 11 чаши, както и още 16 златни и 19 сребърни съда за бита, 500-грамова и по-малки токи за колани, огърлица с изумруди, ритон, 70 византийски монети, 230 златни слитъка, костен гребен за коса, конска фигурка за игра на шах… Общото тегло на предметите е 25 кг злато и 50 кг сребро.

„Радвам се, че ще успеем да покажем меча на Хан Кубрат и неговия пръстен в България. Това ще стане по време на „Дните на Ермитажа“ в нашата страна, които подготвяме съвместно с най-големия руски музей през 2019 година. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Тази изключителна идея е на премиера Борисов и за мен ще е чест да я реализирам“, коментира министър Банов, цитиран от пресцентъра на Министерството на културата.

Министър Боил Банов на среща с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски. Снимка: Министерство на културата

Боил Банов и Михаил Пиотровски обсъдили бъдеща съвместна дейност с Ермитажа – за обмен на изложби и специалисти.

Министърът на културата бе начело на българска делегация, която посети Международния културен форум в Санкт Петербург. Събитието на тема „Културата като стратегически потенциал на всяка страна“ е открито от президента на Русия Владимир Путин. Целите на форума са „да съхранява и подкрепя културните инициативи на регионално, федерално и международно ниво и да стимулира културното сътрудничество“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg