Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Показват най-старата звездна карта в експозиция за Стоунхендж

Британският музей излага небесния диск от Небра, въпреки споровете за автентичността му

Небесният диск от Небра изобразява Слънцето, Луната и космически явления. Снимка: Dbachmann/Уикипедия, CC BY-SA 3.0 - Показват най-старата звездна карта в експозиция за Стоунхендж

Небесният диск от Небра изобразява Слънцето, Луната и космически явления. Снимка: Dbachmann/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

Небесният диск от Небра, смятан за най-старата звездна карта, ще бъде изложен в Британския музей. Находката е датирана от Бронзовата епоха и се смята, че е на ок. 3600 години, пише Би Би Си.

Древният артефакт е открит край град Небра, Германия, през 1999 г. и учените го възприемат като едно от най-важните археологически открития на ХХ век. И до днес обаче предметът е обект на спорове в научните среди и някои специалисти оспорват автентичността му.

Картата е с диаметър 30 см е покрита от синьо-зелена патина. Собственост е на Германския държавен музей за праистория в Хале и сега за пръв път от 15 години напуска пределите на страната. Символи в златно изобразяват Слънцето, Луната, няколко звезди, слънцестоене и други космически феномени. Според ЮНЕСКО, които са включили диска в световната листа с важни исторически документи, находката от Небра дава понятие на съвременните хора как предците им са разчитали небесата.

Звездната карта ще бъде част от изложба, посветена на Стоунхендж, чието откриване се планира за февруари.

„Небесният диск от Небра и медальонът, изобразяващ слънцето, са два от най-забележителните обекти от Бронзовата епоха от територията на стария континент, оцелели до днес – коментира Нийл Уилкин, куратор на предстоящата изложба. – Прекарали са под земята повече от 3 хилядолетия. Радваме се, че и двата ще заемат централно място в експозицията за Стоунхендж в Британския музей.“

Артефактите са били открити далеч от Стоунхендж, но ще бъдат използвани, за да обяснят връзката между древните монументи на Острова, в Ирландия и вътрешността на Европа, отбелязва Уилкин.

Специалистите все още гадаят за какво точно е служел Стоунхендж, но е ясно, че каменният комплекс е използван според движението на Слънцето. Небесното тяло е изобразено и на диска от Небра и учените са на мнение, че звездата е заемала важно място в религията през бронзовата епоха.

Откритието на звездната карта е направено случайно с метален детектор от иманяри, заедно с нея са били намерени още брадви, мечове и други предмети от Бронзовата епоха. Артефактът е бил иззет от полицията и е датиран, но периодично провокира спорове в научните среди. Миналия септември се породи отново дебат, след като двама археолози публикуваха проучване, че обектът всъщност е от Желязната епоха, което го прави с около хиляда години по-нов.

Експозицията „Светът на Стоунхендж“ ще се проведе от 17 февруари до 17 юли 2022 г. в Британския музей.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах