СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Показват онлайн първия „Рибен буквар“ (линк)

Централната библиотека на БАН излага три от възрожденските издания на учебника

Рисунката на кит в края на учебника му дава наименованието „Рибен буквар“. Снимка: Централна библиотека на БАН - Показват онлайн първия „Рибен буквар“ (линк)

Рисунката на кит в края на учебника му дава наименованието „Рибен буквар“. Снимка: Централна библиотека на БАН

Централна библиотека на Българската академия на науките ще покаже три от възрожденските издания на „Рибния буквар“ в памет на Петър Берон. На 21 март се навършват 150 години от смъртта на българския възрожденски учител, лекар, учен и дарител. Той написва прочутия си „Рибен буквар“, когато е едва 24-годишен, като въвежда нов и революционен за времето си метод на обучение.

Ценните издания се съхраняват в архива на библиотеката, но ще могат да бъдат разгледани в детайли онлайн. Екземплярът от първото издание на „Рибен буквар“ е дигитализиран и може да се прелисти тук.

Учебникът започва с азбуката и спрежение на глаголите, включва още уроци по история, литература, аритметика и други науки. Става популярен като „рибен“ заради рисунката на кит в края на книгата. Изданието от 1824 г., печатано в Брашов, Австро-Унгария, е дарено на библиотеката от Никола Начов през 30-те години на миналия век.

Поради големия интерес към учебника следват още 6 издания, отпечатани в продължение на 20 години. От същата колекция на Начов в Централната библиотека се съхранява и издание от 1847 г.

Третото издание, което ще може да се види онлайн, е от 1850 г., което е било част от личната библиотека на Стоян Михайловски. Може да се разгледа тук.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg