Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Показват пръстов отпечатък на Леонардо

Дванадесет изложби в цяла Великобритания отбелязват 500-годишнината от смъртта на ренесансовия творец

Отпечатъци на Леонардо да Винчи се забелязват и на други негови скици, но този е най-отчетливият сред всички. Снимка: Британска кралска колекция - Показват пръстов отпечатък на Леонардо

Отпечатъци на Леонардо да Винчи се забелязват и на други негови скици, но този е най-отчетливият сред всички. Снимка: Британска кралска колекция

Мастилен и ясно отличим пръстов отпечатък на Леонардо да Винчи върху една от скиците в колекцията на британската кралица ще бъде изложен в Кардиф като част от събитията, отбелязващи 500-годишнината от смъртта на ренесансовия гений. 

„Може да усетиш как художникът работи по картината си, с мастилените си пръсти – казва Мартин Клейтън, началник на отдела за скици и чертежи в Кралската колекция. – Това ме кара да настръхна.“

Отпечатъкът се намира в левия ъгъл на една от скиците му, изобразяваща сърдечносъдова система и вътрешни органи на жена. Рисунката е създадена между 1509-а и 1510 г.

„Отпечатъкът е забелязван преди, но това е първият път, в който правим крачка назад от него и си казваме, че е откритие – посочва Клейтън. – Има размазани петна и частични отпечатъци и на други скици на Леонардо, но дотук това е най-отчетливият Леонардов пръстов отпечатък.“

Рисунката е част от най-голямата колекция скици на Да Винчи, притежавана от британската кралица – и обикновено може да се види единствено в Уиндзорския замък с предварителна уговорка за посещението. Сега ще бъде част от 12 изложби в цяла Великобритания, с които следващия месец ще бъде почетена паметта на художника.

Скиците ще пътуват до Националния музей в Кардиф, като за пръв път на посетителите ще се обърне внимание за съществуването на пръстовия отпечатък.

„Толкова е отчетлив, че изглежда нарочно оставен“, коментира Клейтън пред „Гардиън“.

Отпечатъкът е разучен в детайли и наблюденията са включени в книга за методите на рисуване на Леонардо, инструментите и материалите, които използва. Клейтън твърди, че книгата не разкрива нищо ново, но е „постепенно, трудоемко натрупване на много доказателства за това как е работил като художник“.

„Показва, че е бил практикуващ художник, който навива ръкавите си и се захваща с рисуването. А толкова много хора мислят за него като за гений, издигащ се от слонова кост, сякаш не е от този свят“, казва Клейтън.

Книгата „Леонардо да Винчи: Поглед отблизо“ от Алън Дониторн ще излезе на английски език на 1 февруари.

Вижте още: ЦЕЛИЯТ ЛЕОНАРДО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg