СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Показват премиерно новата версия на „Хан Аспарух“

„Ханът и империята“ е по-кратка версия на трилогията на Людмил Стайков, създадена преди повече от 40 години. И още заглавия от „Киномания“ и „София филм фест“

„Хан Аспарух“ впечатлява с мащабните си сцени, заснети с десетки статисти.  - Показват премиерно новата версия на „Хан Аспарух“

„Хан Аспарух“ впечатлява с мащабните си сцени, заснети с десетки статисти.

„Ханът и империята“, нова версия по легендарния български филм в три части „Хан Аспарух“, ще бъде показан пред широка публика в прожекция, организирана съвместно от „Киномания“ и „София филм фест“. Премиерата е на 31 март* в Зала 1 на НДК. 

„Хан Аспарух“ на режисьора Людмил Стайков е показан за пръв път преди повече от 40 г. Трилогията вече е била съкращавана, събрана в един филм за американския пазар. В  „Ханът на империята“ оригиналният материал е премонтиран в изцяло нов разказ с продължителност 2 часа и 20 минути, с динамична монтажна структура, нова музика и съраунд звук от най-високо ниво, като са запазени гласовете на актьорите от първоначалната версия. Засега филмът е бил показван единствено през януари 2020 г. във Фестивалния център във Варна.

Реставрацията е дело на продуцента Добромир Чочов, собственик на „Доли медия студио“, който се захваща с проекта през 2018 г.

Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрителите от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място – с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие“, споделя режисьорът Людмил Стайков.

Това е първият български филми, който ще мине не просто през реставрация, а ще бъде монтиран наново, заяви Чочов пред „Площад Славейков“ в началото на проекта си. Всичко, запазено в Националната филмотека от „Хан Аспарух“ като негатив или позитив, е било ретуширано, изчистени са всички драскотини по филма, лентите са сканирани с най-високо качество – 5К с чиста ефективна площ за филмова лента 4К. Накратко, това е филм, създаден за големия екран, обобщи тогава Чочов.

Вижте още: НОВИЯТ „ХАН АСПАРУХ“, МОНТИРАН ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ

Прожекцията на „Ханът и империята“ е част от общите усилия на фестивалите „София филм фест“ и „Киномания“ да подкрепят българското кино след трудната за индустрията 2020 г. Ще бъдат представени още три български филма, които трябваше да имат премиера в програмата на „Киномания“ през ноември 2020-а, след което да бъдат включени в 25-ия София Филм Фест. След промени в датите на провеждане на събитията, заглавията все пак ще влязат в програмата на „Киномания“ през април, но ще запазят участието си и в програмата на „София Филм Фест“.

Киномания 2021

„Страх“, най-новият филм на Ивайло Христов за любовта между бежанец и българска учителка, ще открие „Киномания“ на 8 април 2021 г.

На 13 април публиката ще гледа „Сцени от живота на една актриса“ на Иван Владимиров – историята за млада актриса, която се врязва с колата си в бетонната стена на паркинг и се самоубива. Нейният приятел, начинаещ режисьор, събира заснети части от живота ѝ в опит да разбере какво е провокирало да отнеме живота си. Освен режисьор, Иван Владимиров е и сценарист на филма. В главните роли са Радина Кърджилова и Йордан Ръсин. Участват още Владимир Пенев, Ивайло Христов, Валентин Ганев, Мариус Куркински, Светлана Янчева, Мариана Крумова и др.

На 16 април ще бъде излъчен „Късата клечка“ на Димитър Петков, завръщане на режисьора към игралното кино след близо 20-годишно отсъствие. Порочни връзки, основани на страх и изнудване, мръсни тайни, които свързват отговорни хора – всичко познато на хората като „зависимост“ стои в основата на филма по сценарий на Димитър Златинов. Участват Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов, Тино, Елизабет Марангозова, Боряна Манойлова, Захари Танев, Вяра Коларова.


* Заради локдауна датата е сменена и прожекцията ще бъде на 12 април – бел. ред.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg