Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Показват ръкописа на „Тютюн“ за 110 г. от рождението на Димитър Димов

Лични вещи на писателя, кореспонденция и спомени на негови съвременници в изложба в Националната библиотека

Ръкописът на „Тютюн“, който ще бъде показан в Националната библиотека на 27 юни. Снимка: Къща музей „Димитър Димов“ - Показват ръкописа на „Тютюн“ за 110 г. от рождението на Димитър Димов

Ръкописът на „Тютюн“, който ще бъде показан в Националната библиотека на 27 юни. Снимка: Къща музей „Димитър Димов“

Годишнина от рождението на Димитър Димов ще отбележи Националният литературен музей с изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ в Националната библиотека. На 25 юни се навършват 110 години от рождението на големия писател, а експозицията ще бъде открита два дни по-късно, на 27 юни. 

В изложбата ще бъдат показани фрагменти от ръкописа на най-популярния роман на Димитър Димов, „Тютюн“; страници от пътеписа „Юлска зима“ за пътуването му до Чили; няколко книги с посвещения. Ще могат да бъдат разгледани и личните му вещи – фотоапарати, лекции по зоология, рисунки, снимки, папка с микроскопски препарати, приготвени и донесени от Димов от Испания, материали от химическата му лаборатория, сувенири…

Пишещата машина на писателя, експонат от къщата музей „Димитър Димов“

Шестнайсет пана ще разкажат за живота на Димов – със снимки на семейството му, моменти от ученическите и студентските му години, професионалното развитие, пътуванията, приятелствата, обществената дейност… Посетителите ще се запознаят с Димов през погледа на неговите близки – включени са спомени на проф. Борис Койчев (най-близкия му приятел), на Добромир Чилингиров (син на писателя Стилиян Чилингиров, съученик и приятел на писателя), на Дора Габе, Борис Делчев, Олга Брадистилова, Иван Мартинов, Яко Молхов, Тончо Жечев, Пантелей Зарев, Емилиян Станев, Хуан Едуардо Сунига, Тодор Нейков, доц. Ангел Тодоров, Жули Левиева (прототип на Варвара от романа „Тютюн“), Николай Янков, на жените, които са му били най-близки в живота – Нели Доспевска, Лена Левчева и Лиляна Димова. Изложени са и писма до майка му, сестра му, до Руси Генев, приятели, както и мисли и впечатления на Димитър Димов от негови творби, изказвания, интервюта.

Куратор на изложбата е Милена Катошева, главен уредник на къща музей „Димитър Димов“ в София. Експозицията в Националната библиотека може да бъде разгледана до 7 юли.

Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в Ловеч.

Макар днес да го приемаме преди всичко като писател, Димов е ветеринарен лекар. Роден в Ловеч и израснал в Дупница, той от малък проявява влечение към книгите, изкуството, а още към физиката и химията. Баща му умира, когато е на 4 години, след това майка му се жени повторно. Доведеният му баща е тютюнев експерт и от там момчето започва да трупа впечатления, които по късно ще му послужат за романа „Тютюн“.

Димов учи във Ветеринарно-медицинския факултет на Софийския университет, но по настояване на втория си баща прекъсва и влиза в Юридическия факултет. Там изкарва един семестър, преди отново да се върне към ветеринарната медицина. През 1943 г. заминава на едногодишна специализация по хистология на нервната система в Мадридския институт „Рамон-и-Кахал“, което ще го вдъхнови да напише втората си книга. По онова време вече е публикувал първия си роман – „Поручик Бенц“ (1938). Замислен още в студентските години на Димов, писателят трудно му намира издател и не получава кой знае какъв отзвук в пресата. Това обаче не го отказва и през 1945 г. излиза антивоенният му роман „Осъдени души“. Книгата е екранизиран от режисьора Въло Радев и влиза в Топ 10 на най-обичаните български филми, според формата на БНТ „Лачените обувки на българското кино“.

Само година по-късно в „Литературен фронт“ се появява първи откъс от „Тютюн“, а през 1951 г. излиза в двутомната си версия, преработена по партийна препоръка. Оригиналният текст вижда бял свят едва през 1992 г., 26 години след смъртта на автора. „Тютюн“ е преведен на 18 езика, сред които немски, унгарски, испански, френски, японски, монголски и китайски, части от него са преведени на английски, италиански, есперанто и арабски език.

По повод 110-годишнината в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна бе връчена първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“. Получи я френският писател Жером Ферари за романа „Проповед за падането на Рим“, отличен и с „Гонкур“ през 2012 г. Председател на журито бе дъщерята на писателя, Теодора Димова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах