Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Показват римско имане, крито от кралица Будика

Изящна колекция от антични бижута е открита под универсален магазин в Есекс

Римското имане, датиращо от 60 г., ще бъде изложено в замъка Колчестър. Снимка: Colchester Archaeology Trust - Показват римско имане, крито от кралица Будика

Римското имане, датиращо от 60 г., ще бъде изложено в замъка Колчестър. Снимка: Colchester Archaeology Trust

Изящни римски накити, скрити, за да не попаднат в ръцете на кралицата-воин Будика, ще бъдат показани в изложба, съобщава английският в. „Телеграф“. Бижутата – притежание на богат римски дом, са били набързо закопани в земята от стопанката, ужасена от нашествието на британските племена.

Археолозите ги намират, скрити в кутия под универсален магазин, около 2 хил. по-късно. Сега публиката има шанса да види „Съкровището Фенуик“, наречено така на името на магазина, под който е открито, изложено в замъка Колчестър.

Датирано по времето на бунта на Будика, съкровището съдържа златна и сребърна бижутерия – два чифта обеци, пет пръстена, две златни гривни, 3 сребърни гривни и 26 монети. Открито е по време на предварителни разкопки за разширение на универсалния магазин на Уилямс и Грифин Фенуик на „Хай стрийт“ в Есекс през септември 2014 г. Кутията с накитите е била намерена под някогашния под на къща, унищожена при пожар по време на нападението на Колчестър от армията на кралица Будика през 60 г.

Днес съкровището е дарено от „Фенуик груп“ на Съвета на Колчестър, за да бъде изложено.

„Винаги съществува възможност да бъдат разкрити значителни находки в центъра на Колчестър, с неговата древност и официален статут на най-стария град във Великобритания“, казва Хюго Фенуик, търговски директор на „Фенуик груп“.

Собственичката на бижутата е неизвестна за учените, но според археолозите най-вероятно е била убита, каквато е била обичайната съдба на богатите римлянки, попаднали в ръцете на племето ицени.

Топката с бижута били открити при разширение на универсален магазин.

Бижутата били открити при разширение на универсален магазин.

Доктор Филип Кръми, директор на Археологическия тръст на Колчестър, описва находката като „ценност от национално значение и една от най-изящните, откривани във Великобритания“.

„Почти бяхме завършили шестмесечното проучване на обекта, когато попаднахме на малка оплетена метална топка – оказа се, че това са бижутата, лежали тук необезпокоявани почти 2000 години”, обяснява Кръми.

Будика е била кралица на ицените, британско племе, живяло в земите на днешен Норфолк и части от Съфолк и Кеймбриджшър. Въстанието на Будика е безуспешен опит на няколко британски племена да победят римската армия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg