Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Показват що е пичинг в киното на чисто нов фестивал в София

Две българки и две французойки организират първия форум у нас за филми на дебютанти

Сцена от филма "Чувствам ритъма в мен" на Ян льо Келек, Франция  - Показват що е пичинг в киното на чисто нов фестивал в София

Сцена от филма "Чувствам ритъма в мен" на Ян льо Келек, Франция

Как се прави пичинг в киното? Съвсем скоро това ще стане ясно и у нас на първото издание на новия фестивал „Срещи на младото европейско кино”, който ще се проведе от 24 до 28 септември в София. Четири млади дами – две българки и две французойки – ще внесат европейски вкус и аромат в позанемарената родна кинодействителност. Ралица Асенова, Лиляна Антонова, Камий Бадюел и Лена Руксел – всички експерти по кино, визуални изкуства и културни политики от престижни европейски университети, организират чисто новия филмов форум.

Селекцията от заглавия включва няколко програми от филми в различен формат. Пълнометражните са дело на съвсем млади режисьори, представени от престижното френско списание „Кайе дьо синема” през април 2013 г. и показани на фестивала в Кан. Подбрани са и 9 среднометражни филма, между които спечелилият в Берлин 30-минутен „Докато имаме оръжия”.

В България този формат не е особено популярен, но в Европа съвсем не е така – именно той е предпочитан от младите автори за техните първи творби. Във френския град Брив ежегодно се провежда мащабен фестивал за среднометражно кино, който е партньор на момичетата в инициативата и предоставя най-доброто от последните си издания.

Третата програма включва 6 късометражни филма, които ще дадат представа за новото поколение режисьори, завършили ФЕМИС – Висшето училище за кино във Франция.

Откриването на фестивала ще бъде на 24 септември в Дома на киното с филма на Ян Льо Келек „Чувствам ритъма в мен”.
По време на фестивала ще бъдат проведени няколко обучения и тренинг програми за кинотворци, водени от известни европейски специалисти и продуценти.

В момента всички желаещи могат да изпращат сценарни проекти, които са в процес на разработване. Измежду тях ще бъдат селектирани 6 и в рамките на двудневен уъркшоп „Изкуството да презентираме кинопроект” във Френския институт авторите им ще бъдат обучавани да овладеят техниката „пичинг” – задължителен елемент в процеса на търсене на пари за реализиране на проектите. Иначе казано те ще тренират да презентират проекта си по най-добрия начин, да изтъкнат силните му страни, да синтезират най-доброто и продаваемото от него, за да предизвикат интерес сред потенциални финансови партньори. След обучението всеки участник ще бъде поканен да представи проекта си пред жури от специалисти, което ще отличи най-добрият, като вероятността той да намери продуцент за заснемането му е почти 100-процентова.

Съвсем нова за родната ни кинодействителност е идеята на организаторите да направят ателие „Първи опити в киното”, насочено към ученици. 40 деца от 9-та френска гимнация и от Френския лицей „Виктор Юго” ще гледат всички среднометражни филмии и след това ще участват в обсъждания и дискусии за видяното. Ще бъде създаден блог за публикуване на техните кинокритически бележки, отзиви и есета на български и френски език. Най-добрите автори ще бъдат избрани в жури и ще връчат своя фестивална награда.

„Във Франция киното е основна дисциплина в учебната програма още от началните класове до дипломирането – казва Ралица Асенова. Така както у нас се изучават музика и изобразително изкуство, така във Франция се учи кино. Доказано е, че чрез движещите се изображения децата по-лесно опознават света, киното развива фантазията, въображението, творческото мислене, а чрез дискусиите учениците се научават да разсъждават, да излагат и защитават тези, да усъвършенстват речта и ораторските си умения.”

Фестивалът ще тече в Дома на киното, НАТФИЗ и Френският институт и специално за него ще дойдат 15 чуждестранни гости, режисьори и лектори. А от 26 до 28 ноември в Париж ще се състоят Дните на българското кино.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg