Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Показват стол на Пейо Яворов на „София диша“

Реликвата е притежание на Народния театър, където поетът е артистичен секретар от 1908-а до 1913 г.

От 1908-а до 1913 година Пейо Яворов работи в Народния театър, където учи актьорите на правоговор и се бори за чист и красив български език. - Показват стол на Пейо Яворов на „София диша“

От 1908-а до 1913 година Пейо Яворов работи в Народния театър, където учи актьорите на правоговор и се бори за чист и красив български език.

Столът на Пейо Яворов от Народния ще бъде показан през уикенда в столицата, съобщават от първата трупа. Старата мебел ще бъде изложена на щанд на театъра на „София диша“. Първото издание за тази година на градския фестивал ще се проведе на 24 и 25 юни около храм-паметника „Александър Невски“. От театъра посочват, че всички „могат да се докоснат до реликвата и да се снимат с нея“.

Поетът е артистичен секретар на Народния театър от 1908-а до 1913 година. В този период той създава двете си драматургични творби – „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари“, пише статии и театрална критика, превежда и редактира пиеси, учи актьорите на правоговор и се бори за чист и красив български език. На първата сцена Яворов поставя шест спектакъла, а междувременно води и протоколите на „артистическия комитет на театъра“, отбелязват от Народния. Не се съобщава при какви обстоятелства – дали в кабинет, или в зала – столът е използван от Пейо Яворов.

Столът на Яворов в Народния театър очевидно е претапициран. Снимка: Божидар Марков

На щанда на Народния на „София диша“ ще се продават билети за представленията от „Театър пред театъра“ – „Мнимият болен” ще се играе на площада пред сградата на 3 и 4 юли, „Лунатици” на 5 юли, а „Почивен ден” на 6 и 7 юли. Зрителите ще могат да се срещнат на щанда с някои от актьорите от тези спектакли – в събота от 16,30 ч. там ще бъдат Васил Драганов, София Бобчева и Владислава Николова, а в неделя – Ева Тепавичарова, Зафир Раджаб и Павел Иванов.

Билетите за лятната сцена на Народния бяха пуснати в сряда на двете каси на театъра и в края на деня бе отчетен рекорден брой продадени пропуски – близо 1100.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg