Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Показват за пръв път писмо на Джейн Остин до нейния господин Дарси

Писателката споменава флирта си с Том Лефрой - историята, вдъхновила „Да бъдеш Джейн“

Ан Хатауей и Джеймс Макавой като Джейн Остин и Том Лефрой в „Да бъдеш Джейн“. Снимка: Стопкадър от филма - Показват за пръв път писмо на Джейн Остин до нейния господин Дарси

Ан Хатауей и Джеймс Макавой като Джейн Остин и Том Лефрой в „Да бъдеш Джейн“. Снимка: Стопкадър от филма

Писмо, писано от младата Джейн Остин до прототипа на господин Дарси, ще бъде изложено за пръв път пред публика, съобщава „Гардиън“. В писмо до сестра си Касандра 20-годишната Джейн споделя намеренията си „да флиртува до край“ с впечатляващ ирландски адвокат, който според мнозина изследователи на Остин по-късно вдъхновява персонажа на Дарси в „Гордост и предразсъдъци“.

Писмото, датирано от януари 1796 г., ще бъде изложено в къщата музей на Остин в Чотън, Източен Хемпшир, където писателката прекарва последните 8 години от живота си. Експонатът е акцент в изложбата „Влюбената Джейн Остин“, която се открива на 8 септември. Ще бъдат представени още портрет на адвокат Том Лефрой от писмото, както и костюмите, носени от Ан Хатауей и Джеймс Макавой в биографичната драма „Да бъдеш Джейн“. Филмът от 2007 г. изследва тъкмо връзката между Остин и Лефрой.

В писмото до Касандра Джейн споделя ентусиазма си относно предстоящ бал и хората, които са поканени на събитието. Сред тях е и адвокатът Том Лефрой, от когото писателката първо твърди, че „не се интересува и грам“. По-късно с шеговит тон допълва, че е дошъл денят, в който ще флиртува до край с Лефрой:

„Когато получиш това, всичко вече ще е приключило. Сълзите ми се стичат, пишейки тези редове, докато мисля за меланхоличната идея“.

Някои изследователи на творчеството и живота на Остин предполагат, че Лефрой отчасти е вдъхновил персонажа на господин Дарси за „Гордост и предразсъдъци“.

„Писмото за края на флиртуването между Остин и господин Лефрой ще развълнува много почитателите ѝ – коментира Софи Рейнолдс, куратор в къщата музей на писателката. – Тя е млада, ходи на балове и забави, тя е умна и забележителна. По ръкописа ѝ съдим, че е ентусиазирана, излива сърцето си в това писмо. Думите в него можеше да са написани и от самата Лизи Бенет.“

За разлика от Дарси обаче Лефрой бил беден, въпреки че по-късно се омъжва за момиче от богато семейство, отбелязва Рейнолдс. Връзката между него и сприхавия литературен персонаж обаче не е нелогична:

„Хората винаги искат да разберат повече за прототипите на персонажите, но ситуацията е по-сложна от това. Остин се е вдъхновявала от много неща, понякога изцяло измисляйки си нови персонажи.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90