Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Поклон на Калоянчев и погром на Пандира

Бургас издигна статуята на големия актьор, а в рамките на часове вандали оскверниха друг популярен монумент

Скуптурата на Калата е дело на проф. Георги Чапкънов – Чапа и изобразява актьора в естествен ръст, с костюм. Снимка: Община Бургас - Поклон на Калоянчев и погром на Пандира

Скуптурата на Калата е дело на проф. Георги Чапкънов – Чапа и изобразява актьора в естествен ръст, с костюм. Снимка: Община Бургас

От събота Бургас вече има паметник на актьора Георги Калоянчев – монументът бе поставен близо до статуята на друг любим на българските зрители артист, Апостол Карамитев, до входа на Летния театър на морския град. Събитието, за което се стекоха десетки жители и гости на Бургас, обаче почти съвпадна по време с оскверняването на друг популярен паметник – на Петьо Пандира.

Скулптурата на Калата е дело на Георги Чапкънов – Чапа и изобразява актьора в естествен ръст, с костюм, с едната ръка на сърцето в знак на поклон пред публиката и свалена театрална маска в другата. Средствата за бронзовия паметник бяха събрани с дарителска кампания – около 20 хиляди лева.

„Калоянчев го боготворях. Велик беше. Имам късмет, че направих тази работа“, каза на откриването проф. Чапкънов.

Сред гостите на събитието бяха още роднини на Калоянчев, както и добрите му приятели Никола Анастасов и Славчо Пеев. Дупнишкият театър пък зарадва публиката с постановката „Господин Ганьо Балкански“, текстът за която е писан именно за Георги Калоянчев.

Щастливото за културата на Бургас събитие обаче се оказа помрачено само часове по-късно. Според съобщение на сайта на общината част от паметника на Петьо Пандира, любимецът на градската бохема на миналия век, е била изкъртена в малките часове на нощта на събота срещу неделя.

Малко след 3 часа камерите на поставеното видеонаблюдение са заснели двама младежи – момче и момиче. Младежът изкъртва пластиката, изобразяваща гларус, в ръцете на Пандира, и я отнася със себе си. Клипът вече е предаден на полицията и в момента кадрите се обработват, за да се идентифицира извършителят. По случая е образувано и досъдебно производство.

Паметникът на Пандира – преди вандал да изкърти пластиката на гларус от ръцете му.

Паметникът на Пандира – преди вандал да изкърти пластиката на гларус от ръцете му.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС