Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поклон пред Желю Желев, първият демократично избран президент!

Желю Желев (1935 - 2015) - Поклон пред Желю Желев, първият демократично избран президент!

Желю Желев (1935 - 2015)

Почина Желю Желев, първият демократично избран президент на България. Отиде си на 79-годишна възраст, около месец преди да навърши 80. Последната му публична поява бе преди два дни, на Съвета на президентите по покана на Росен Плевнелиев.

Вестта за кончината на президента Желев бе съобщена в парламента и депутатите почетоха с минута мълчание паметта му в началото на заседанието на Народното събрание.

Желев е сред дисидентите на тоталитарния режим на България и един от символите на демокрацията в България след промените. Роден е през 1935 г. в село Веселиново, Шуменско. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1960 г. става член на БКП, но пет години по-късно е изключен от партията като антимарксист. Изключването от партията прави невъзможна защитата на докторската му дисертация, но Желев я издава на свои разноски.

През 60-те Желев пише произведение със заглавие „Тоталитарната държава“, публикувана през 1982 г. под заглавието „Фашизмът“. В книгата няма и един ред срещу комунизма, но тоталитарна власт изхвърля Желев от „Института по култура“, където работи.

През 1988 г. той създава полулегалния Съюз за гласност и преустройство и след 10 ноември 1989-а се включва активно в обществено-политическия живот на България. Желю Желев е сред основателите на Съюза на демократичните сили и пръв негов председател. През 1989 г. става депутат в 7-ото Велико народно събрание, а на 1 август 1990 г. е избран от ВНС за президент на България.

На изборите през 1992 г. Желев става първият демократично избран държавен глава на България. Заема поста до 1997 г. По-късно основава Фондация „Д-р Желю Желев“, чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух. През 2001 г. създава Балканския политически клуб.

Автор е на книгите „Самодейното изкуство в условията на научно-техническата революция“, „Модалните категории“, „Физическата култура и спорта в урбанизираното общество“, „Фашизмът“ , „Човекът и неговите личности“, „Релационна теория за личността“, „Интелигенция и политика, „Митове и легенди за българския преход“.

Д-р Желю Желев е доктор хонорис кауза на университети в САЩ, Сеул, Португалия, Азербайджан и Турция. Носител е на наградата „Катерина Медичи“, присъдена му от Международната Академия „Медичи“, на международната награда с медал „За заслуги към Европа“ и на наградата „Преход“. Удостоен е и с най-високите държавни отличия на Франция, Испания, Португалия и Венецуела. Почетен член е на „Ротари клуб“ – Ню Йорк.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg