Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Поклонение пред клоуна

Последната среща на Николай Николаев с публиката е тази неделя в Народния театър

Поклонението пред Николай Николаев е на 11 март от 11 ч. във фоайето на Народния театър. Снимка: Емил. Л. Георгиев - Поклонение пред клоуна

Поклонението пред Николай Николаев е на 11 март от 11 ч. във фоайето на Народния театър. Снимка: Емил. Л. Георгиев

Последни аплодисменти ще получи Николай Николаев тази неделя в Народния театър, в чиято трупа е играл около 18 години. Поклонението пред актьора ще бъде в централното фоайе.

Преди 50 години малките зрители го обичаха като Бате Николай от детското телевизионно предаване „Захарно петле“, а в последните години той бе любим герой на болните хлапета в „Пирогов“, където ги лекуваше със смях в образа на клоуна професор д-р Коко.

А на родителите бе познат с образите си в Народния театър. Там той нямаше главни роли, но имаше силно присъствие във второстепенните персонажи, в партньорство с някои от големите звезди на трупата. През 1970 г. той играе Ландолфо в „Хенри IV“ на Пирандело, постановка на Енчо Халачев – спектакъл, в който Апостол Карамитев играе последната роля в живота си, на Хенри IV. Същата година Николай Николаев се появява и в друго ключово заглавие в афиша на театъра – Илийко в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, постановка на Младен Киселов. През 1976 г. Николаев излиза на сцената като Бръчков в „Хъшове“, на режисьора Кръстьо Мирски. В „Крал Лир“ от 1979-а, спектакъл на Крикор Азарян, Николаев е в образа на Шута, а Лир е на Георги Черкелов…

Последната среща на Николай Николаев с публиката ще бъде отново под покрива на Народния – на 11 март, от 11 ч.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: ПОЧИНА НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВ, ТЪЖНИЯТ КЛОУН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах