Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поклонението пред Антон Дончев ще бъде в БАН

Председателят на БАН го нарича „патриарх на съвременната българска литература”

Антон Дончев (1930 - 2022). Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Поклонението пред Антон Дончев ще бъде в БАН

Антон Дончев (1930 - 2022). Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Поклонението пред починалия писател акад. Антон Дончев ще се състои на 24 октомври, понеделник, от 10 до 13 часа в централната сграда на Българската академия на науките (ул. „15-ти ноември“ 1), съобщиха от БАН. Във фоайето на Академията ще бъде поставена и книга за съболезнования в памет на Антон Дончев.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски направи изявление пред БТА за акад. Дончев:

„Той беше патриархът на съвременната българска литература. Оставя невероятна следа с романите си, с отзвука, който те получиха, включително в областта на други изкуства като киното. Оставя следа с неговата обществена значимост. Мисля, че няма по-точно определение от това да кажем, че той е патриархът на съвременната българска литература. И има място сред нашите най-изтъкнати творци на изкуството през целия нов период след Освобождението.

Имах привилегията да бъда често с него и да говорим. Мога да ви кажа, че беше изключителен човек с много голяма широта на възгледите. Изключителна личност. Много съжалявам, че си отиде. Непрежалима е загубата. Той е член на нашата академия. Трудно ще се намери друг такъв творец от неговия ранг. Надяваме се да имаме, разбира се, такива бъдещи творци на изкуството, които да са на неговата висота. Но е непрежалима тази загуба за БАН и за цяла България“.

Авторът на „Време разделно“ почина на 20 октомври на 92-годишна възраст след сърдечно заболяване. От 2000 г. Антон Дончев е академик на Българската академия на науките.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90