Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поклонението пред Светлин Русев – в Квадрат 500

Сбогуването е в галерията, която бе неговият магнум опус

Светлин Русев (1933 - 2018). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Поклонението пред Светлин Русев – в Квадрат 500

Светлин Русев (1933 - 2018). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Почитателите, приятелите и всички, които желаят да се простят със Светлин Русев, ще могат да го направят на 30 май, сряда, от 12 ч. в Националната галерия „Квадрат 500“, съобщиха от институцията. Художникът си отиде неочаквано в събота, 26 май, от инфаркт.  

„Живописец с монументален размах, нечовешка енергия и удивителна работоспособност, общественик с изострена социална чувствителност, страстен колекционер на произведения на изкуството, акад. Русев беше енциклопедична личност с дълбоки познания и разностранни интереси – пишат в съобщение до медиите от Националната галерия. – Върхът, по който се равняват. За учениците си остава учителят, който безпогрешно разпознаваше и развиваше таланта им, разкриваше нови хоризонти и възможности пред тях. Умееше да отстоява каузи, каквото и да му коства това. Ярък творец и мислител, неуморен будител, чието мощно духовно присъствие и влияние се простират отвъд географските и времеви граници. Дори отвъд смъртта!

Прощавайте, Маестро!“

Поклонението ще бъде в централното фоайе на Квадрата, където преди 3 години Светлин Русев представи лично на първите гости подредената от него галерия. Разведе премиера Бойко Борисов, а когато министър-председателят и останалите от правителството се измориха, той продължи да говори пред медиите за идеята на всяка зала, платно по платно, скулптура по скултура. Защото той бе не само неин куратор, а един от създателите на колекцията на т.нар. Галерия за чуждестранно изкуство.

Светлин Русев дължи възхода си до голяма степен на Людмила Живкова – той е един от приближените ѝ интелектуалци. Твърдеше, че бил недолюбван от баща ѝ, по думите му дори се е осмелявал да му противоречи – в опит да защити паметника на Валентин Старчев „1300 години България“. Тогава Тодор Живков го срязал пред тогавашната върхушка, а от стреса Русев загубил съзнание.

Дали е така – може би все още има живи свидетели на този случай, за да го потвърдят. Но надали след това е останал дълго в немилост, защото живописецът се превръща в една от най-влиятелните фигури в социалистическия арт мениджмънт – и единственият от старите влъхви на онзи строй, който продължи да упражнява власт в културата и след идването на демокрацията.

Няма съмнение, че той е един от архитектите на идеята да бъдат обединени Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в Квадрат 500. Затова и сам се заема с комбинацията на двете колекции.

Този факт предизвика бурни реакции в родното арт общество – десетки са непримиримите с ролята на Светлин Русев в българското изкуство в миналото, както и с влиянието на академика в най-важните съвременни арт процеси у нас. Но немалко от възраженията бяха и чисто естетически.

Русев обясни, че е редил галерията на смислов, стилистичен и сюжетен принцип. Някои от критиците му обаче твърдяха, че Квадратът не създава усещането за музей. Че художникът е композирал картините без концепция и твърде свободно – сякаш ги е редил по стените в дома си, затова е почувствал в реда на нещата да добави и нещо от своята лична колекция. Други посочваха, че в галерията няма творби на художници, създавани след 1989 г. Всъщност, такива има, но не са много – между тях все пак са рисунките на Христо Явашев с неговото алтер его Кристо. Трети откриваха политически контекст около културното събитие – за тях Квадратът е въплъщение на стара идея на Людмила Живкова за обединение на двете сгради в единен музей – и днес той бил нещо като паметник на людмилието.

Поклонението в сряда ще бъде сбогуване не само с една силна личност в историята на родното изобразително изкуство, на този ден може би ще видим първите етюди от един нов театър – кои ще се отрекат от Светлин Русев в търсене на нови покровители… Отива си един комбинатор, започват новите комбинации.

Вижте още: КВАДРАТ 500: МАГНУМ ОПУС НА СВЕТЛИН РУСЕВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Почина Светлин Русев

Bookshop 728×90