Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Покойната кралица и българската династия от Третото българско царство

Елизабет Втора бе пета братовчедка на децата на Симеон Сакскобурготски

Симеон Сакскобургготски стои вляво до Елизабет Втора на паметната снимка през 2012 г. за 60-годишнината от възкачването ѝ на трона. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Покойната кралица и българската династия от Третото българско царство

Симеон Сакскобургготски стои вляво до Елизабет Втора на паметната снимка през 2012 г. за 60-годишнината от възкачването ѝ на трона. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Покойната кралица Елизабет Втора е пряко свързана с българската царска фамилия. Симеон Сакскобургготски е четвърти братовчед на бащата на кралицата – крал Джордж Шести.

Началото на роднинската връзка между българската и английската кралска династия е поставено в ХVІІІ век – от херцозите Франц и Августа Сакс-Кобург-Заафелд. Две от техните деца са Фердинанд, дядо на цар Фердинанд Български, и Виктория, майка на едноименната кралица на Великобритания.

Единият от синовете на Фердинанд е Август, който става баща на българския цар Фердинанд. Така първият цар на Третото българско царство се оказва втори братовчед на английския крал Едуард Седми – син на кралица Виктория. Българският цар Борис, син на цар Фердинанд, е трети братовчед на английския крал Джордж Пети. Симеон Сакскобургготски е четвърти братовчед на крал Джордж Шести – бащата на покойната кралица.

Пети братовчеди на кралица Елизабет Втора са децата на Симеон – Кардам, Кирил, Кубрат, Константин-Асен и Калина.
Принц Чарлз пък е шести братовчед на внуците на Симеон Сакскобурготски.

Връзка с английската кралска фамилия има и княз Батенберг. Българският княз е брат на дядото на покойния принц Филип. Майката на съпруга на Елизабет Втора е най-голямата дъщеря на принц Лудвиг Александър фон Батенберг (брат на княз Александър I Батенберг) и принцеса Виктория Хесен-Дармщатска (внучка на кралица Виктория).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg