СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Покойникът от Амфиполис – любимият на Александър Велики?

Според археолозите гробницата вероятно е бил изградена за най-близкия спътник на пълководеца - Хефестион

Джаред Лето в образа на Хефестион във филма „Александър“ на Оливър Стоун. - Покойникът от Амфиполис – любимият на Александър Велики?

Джаред Лето в образа на Хефестион във филма „Александър“ на Оливър Стоун.

Оглушително мълчание витае вече няколко месеца около загадъчната гробница в Амфиполис – Северна Гърция, на около стотина километра от Солун. Завесата над загадката кой е покойникът, за когото е била издигната тази впечатляваща могила с обиколка от около 500 метра, обаче започва да се повдига. След многобройни хипотези около тайнствената древна личност, археоложката Катерина Перистери – ръководител на разкопките, оповести най-сетне своите заключения пред медиите, пише френският „Льо Поан“.

Инициали

Според Перистери гробницата не е била изградена нито за съпругата на Александър – Роксана, нито за майка му Олимпия, а в памет на Хефестион – един от неговите генерали, спътници, приятели, а според някои източници – и негов интимен любим. Версията е потвърдена от монограм, който съдържа в една рисунка няколко букви – инициалите на прославения Хефестион.

Откритите инициали

Откритите инициали

Хипотезата е съвместима с писанията на Плутарх, гръцкия историк от І век, който посочва, че Александър Велики е страдал много заради смъртта на приятеля си, починал неочаквано от болест – най-вероятно от коремен тиф, през 324 пр. Хр. в Ектабан, Иран. Плутарх разказва, че Александър Велики веднага е провъзгласил Хефестион за герой и е наредил из цялата му империя да бъдат издигнати светилища и олтари в негова памет. Затова Катерина Перистери смята, че загадъчната гробница в Амфиполис може да бъде едно от тези светилища, построено в изпълнение на заповедта на Александър Велики.

И все пак – кой е покойникът?

Това обаче не е края на сагата. Първо, защото тази теза, както обикновено, не се споделя единодушно от учените. И второ – защото не обяснява защо намерените в гробницата кости, очевидно плячкосвана неведнъж, принадлежат на най-малко петима души – трима мъже, една възрастна жена и едно бебе. Кои са тези хора?

Портрет на Хехестион

Портрет на Хефестион

Самият Хефестион бил ли е положен в Амфиполи? Дали не е между погребаните мъже? Нищо не показва категорично такова нещо, защото тялото му би трябвало да е кремирано на огромна клада от шест етажа в присъствието на Александър Велики, при това доста далеч от гробницата в Амфиполис – във Вавилон.

Има все пак вероятност един от петимата погребани да е той, тъй като части от намерените кости са били очевидно подложени на кремиране. ДНК-изследванията, които сега се провеждат, би трябвало да ни разкрият повече.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90