Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поколението #хаштагидиоти

Как да спретнем революция по Фейсбук или наистина ли мрежата ни прави по-знаещи?

Кадър от пресконференцията след изборната победа на Росен Плевнелиев за президент на България. Вярвате, че е снимка? Не, колаж е.  - Поколението #хаштагидиоти

Кадър от пресконференцията след изборната победа на Росен Плевнелиев за президент на България. Вярвате, че е снимка? Не, колаж е.

Фейсбук напълно промени живота ми. Вече празнувам именни и рождени дни, когато той каже. Ако не каже, не празнувам. Научавам само онези новини, които са във Фейсбук. Ако не са там, значи не са се случили. Поддържам ежедневен контакт с хора, които за последно съм виждала преди 20 години, други пък даже никога не съм зървала, а нямам идея кой живее в съседния апартамент. Освен, разбира се, ако по някаква случайност не се засечем и запознаем във Фейсбук.

Фейсбук ме кара да мисля, подсказва ми какво да мисля, подсеща ме да съм активна и лекичко ме насочва в коя точно посока да бъда активна. Кого ще мразя? Срещу какво ще протестирам? За кого да гласувам? Кого ще заринем с интернет псувни? Кого ще поставим на пиедестал и ще превърнем в лична религия и идеология? „Ако искаш да помогнеш на това дете, сподели снимката му!” Ако искаш да съсипеш този възрастен човек – също.

Фейсбук има разрушителна сила. Достатъчни са само няколко снимки и лавината тръгва. Най-честите жертви на Фейсбук хейта са Лиляна Павлова и Росен Плевнелиев. И ако Плевнелиев е плют предимно заради изказванията си и доста недипломатичната си позиция спрямо Русия, то при Лиляна Павлова никога не става дума за критика по същество.

Тя има три основни минуса, достатъчни да сринат имиджа й за векове. Твърде пълна е за прекланящия се пред Николета Лозанова българин. Прическата й е като на Снежанка. И разбира се, снимката. Онази снимка с пионерчето и Тодор Живков… Не може да не сте я виждали. Дете с червена връзка на трибуната на мавзолея редом с велможите на БКП поздравява явно някаква манифестация. Снимката е от средата на 80-те. Това, че Лиляна Павлова е родена горе-долу по същото време и няма как да е това пионерче, не е фактор, над който Фейсбук общността се замисля. Самата министърка дори май отрече, че на снимката е самата тя. Но това няма значение. Никой не я и пита, какво се обяснява. Ние не искаме истината, искаме онова, което си мислим за истина.

Плевнелиев също разполага с няколко снимки, които могат да унищожат всеки политик, стига да се въртят достатъчно дълго из нета. Спомнете си само за онази, на която Бойко протяга ръка към него, сякаш приглажда перчема му. Въобще, картинките струват повече от думи. Не е нужно да четем, не е нужно да пишем – виждаме снимка с подходящ текст и ето, политическата ни позиция по даден въпрос е готова.

– Мургав млад мъж в добра спортна форма, съблечен гол до кръста, целият в затворнически статуси и текст отдолу: „Икономически имигрант от Пакистан иска незабавно да влезе в Европа” , е достатъчна, за да мобилизира поне половината общество срещу бежанците;

– Снимка на удавено дете малко преди това пък мобилизира техните защитници.

Всъщност за различни каузи често се използват дори едни и същи снимки. Най-забавно се получи, когато проруските сепаратисти в Украйна, нищо неподозиращи, измислиха цяла история около снимка на млада красива жена, която представиха за руска медицинска сестра, пленена от украинците, изнасилвана, мъчена и убита по жесток начин. Тази жена имаше дори собствен профил във фейсбук, създаден малко преди уж да умре. Явно на границата между Украйна и Русия не си падат много по западното порно, защото цялата тая история имаше една грешка, но каква! За снимки на въпросната медсестра сепаратистите бяха подбрали фотоси от порнозвездата Саша Грей. Почти толкова пикантен бе случаят и с руската пилотка, която бомбардира смело врага забравих-къде-беше. Страшна мацка, поне във Фейсбука. Но и как да не е, като се оказа, че снимките на тази фиктивна пилотка принадлежат на израелска топманекенка.

Но снимките и текстовете във Фейсбук нямат за цел да ни правят по-информирани. А да ни надъхват „за” и „срещу” различни каузи. Ние сме хаштаг поколението, което с едно изречение в интернет може да се вдигне на революция, да извади някой от затвора, да вкара друг, да съсипе цели биографии и да измисли нови.
Дали щеше да има революции срещу Пеевски преди две години, ако хаштагът не бе измислен още? И дали те щяха да са поне наполовина толкова масови, ако снимките на Делян Пеевски и майка му не бяха наистина толкова отблъскващи? Ако трябваше по Фейсбук да се съберем на улицата, за да протестираме срещу някой Леонардо ди Каприо или някоя Саша Грей?

Може би вече на всички са ясни хватките за вдигане на бунт, като именно това прави вдигането на бунта по Фейсбук все по-невъзможен. Има скандал в управлението? Да, ама тоя е от вчера, а утре следва нов. Толкова бързо се превъртат скандалите и протестите из мрежата, че на човек не му остава друго, освен просто да загаси компютъра. Въпреки това опитите продължават, само дето инициаторите се роят като петиции след буря.

Какво е нужно, за да спретнеш едно улично протестче днес, две години след големите протести? Разбира се, тема, която да вълнува по някакъв начин всички. Природа, несправедливост, високи сметки за ток… Снимка на дебел и грозен политик. Да е най-малкото депутат. И непременно да е дебел. Или най-малкото „зажмал”. Ако има снимки как тъпче пържоли – още по-добре. И нобелист да е иначе в реалния си живот, маането на пържоли в бедна България е снимка, която може да събуди поне два бунта.

Примерен текст: „Господин Х оплюсква последните ни пари от сметките за парно! Изедник!” Ако не е господин, а е госпожа и е дебела, бунтът няма начин да не е успешен. Ако българинът мрази нещо повече от сметките си за парно, то това са възпълничките министърки и депутатки. Ако аз исках да подпаля революция сега, бих се възползвала от идеите на проруските сепаритисти и бих създала един фалшив образ. Жена, депутатка, изрусена като Баракова, пълна като Лиленцето, с буклите на Валерия Велева, излъчването на Ирена Кръстева, дрешките на Беновска, изказа на Черната Златка.

Медийна магнатка, собственичка на хотели в защитени зони, ако има и нещо от ДПС в биографията – идеално. Това е образът, който ще възненавидят всички революционери. И пет хаштага са много, за да се вдигне Фейсбук общността на бунт и да удари два-три пърформанса на жълтите павета. Тичайки насам-натам, накъдето ми хрумне да ги пратя.

„Давайте пред президентството. Сега Министерски съвет. Бързо пред БСП. После ГЕРБ. Уууу. Долу.”

Пушек, скара бира и балони. И готово. Ако бунтът позатихне или някой започне да задава въпроси, пускам нова снимка на измислената госпожа Съвършено Зло. Примерно багери с нейното лого копаят за мол насред детска площадка. Тя като дете под ръка с Гьобелс. Като мома в леглото с Илия Павлов. Малко плейбой с намек, че е шаврантия. И задължително трябва да е неомъжена и бездетна. Това ще я лиши и от последните евентуални човешки качества, които някой по-милозлив би й приписал.

За всеки, който се усъмни в историята, също ще подготвя снимка с подходящ текст. Завъртам я из фейса и иди обяснявай, че нямаш сестра, не си ушанка, не ти плаща Сорос и никога не си била на обучение в терористичен лагер в Сирия.

Фейсбук е сила. Превърна цяло поколение в хаштаг идиоти, които си въобразяват, че знаят всичко. Вероятно дори етака. Въпросът е това всичко съществува ли?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90