Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поколението Z в Америка не вярва, че Холокостът е истина

Близо 2/3 от анкетираните в проучване не знаят, че над 6 млн. евреи са убити по време на Втората световна война, смятат, че е преувеличение или лъжа

През 2020-а се навършват 75 години от освобождението на концентрационния лагер „Аушвиц“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Поколението Z в Америка не вярва, че Холокостът е истина

През 2020-а се навършват 75 години от освобождението на концентрационния лагер „Аушвиц“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около две трети от американските младежи не знаят, че над 6 млн. евреи са били избити по време на Холокоста, а повече от един на всеки десет вярва, че самите евреи са причинили геноцида, сочи ново проучване на „Claims Conference“, организацията, която работи в полза на евреите, търсещи обезщетения или реституция от германската държава. Резултатите показват изумителни нива на невежество за най-голямото престъпление на миналия век, отбелязва „Гардиън“.

Проучването е проведено сред случайно избрани респонденти от Поколението Z и сред милениъли на възраст между 18 и 39 години. Проведени са по 200 интервюта за всеки щат.

48% от интервюираните не са успели да назоват нито един концентрационен лагер или гето, създадени по време на Втората световна война. Почти една четвърт от участниците в изследването (23%) вярват, че Холокостът е мит, че разказите за него са преувеличени или че са напълно неверни. Един на всеки осем (12%) заявява, че дори не е чувал за Холокоста.

Резултатите са едновременно шокиращи и натъжаващи и подчертават защо трябва да действаме още сега, докато оцелелите от Холокоста са все още сред нас, за да споделят историите си – казва Гидиън Тейлър, президент на „Claims Conference“. – Трябва да разберем защо не се справяме добре при образоването на по-младото поколение за Холокоста и уроците на миналото. Проучването трябва да ни подейства отрезвяващо и да служи за упътване къде правителствата трябва да действат.“

Изследването оценява всеки американски щат поотделно на базата на три критерия: дали младите хора категорично са чували за Холокоста; дали могат да назоват поне един концентрационен лагер, лагер на смъртта или гето и дали знаят, че 6 млн. евреи са били избити.

Най-добре по тези показатели се представя Уисконсин, най-зле – Флорида, Мисисипи и Арканзас. На национално ниво 63% от анкетираните са заявили, че не знаят, че 6 млн. евреи са били избити в Холокоста, а 36% смятат, че бройката на загиналите е 2 млн. или по-малко. 11% от младите американци смятат, че самите евреи са причинили Холокоста.

64 на сто от американските милениъли и представители на Поколението Z са на мнение, че темата за Холокоста трябва да е задължителна в образователната програма. Седем на всеки десет вярват, че е неприемливо човек да има неонацистки виждания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90