VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Покривът на Националната библиотека с място за снайперист

Започва ремонтът на сградата, която протича при всеки голям дъжд

В срок от 90 дни ще бъдат сменени керемидите, оберлихтите и каменните пластики по козирката на Националната библиотека. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Покривът на Националната библиотека с място за снайперист

В срок от 90 дни ще бъдат сменени керемидите, оберлихтите и каменните пластики по козирката на Националната библиотека. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

През февруари 2017-а от тавана на една от читалните на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ падна парче и рани читател. Покривът на сградата тече поне от година по-рано, но след инцидента държавата решава да отдели средства за ремонт. И така до днес, 2 години по-късно, когато бе дадено начало на строителната дейност. На среща с медиите директорката на библиотеката Красимира Александрова обяви, че в срок от 90 дни предстои да бъдат сменени керемидите, оберлихтите и каменните пластики по козирката на сградата. Цената на ремонта е 782 хил. лв.

Това е първата стъпка от по-амбициозен цялостен ремонт, но за институцията на първо място е библиотеката да продължи да функционира. Най-належащо е да бъде оправен покривът, който при силни дъждове често протича и застрашава библиотечния фонд, отбелязва Александрова.

В края на 2018-а – годината, в която библиотеката отбеляза 140-ата си годишнина, ръководството на КНСБ в Националната библиотека отправи 22 въпроса към Александрова, които отбелязват проблемите в институцията: течащият покрив, трудно отопляваната сграда, слабата ел. инсталация, липсата на стол, даден под наем за нощния клуб „Библиотека“…

Вижте още: 22 ВЪПРОСА КЪМ ДИРЕКТОРА НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Америка за България

Бяха изразени и съмнения за обществената поръчка, спечелена от фирмата „Биад-С“ и след публикация на „Капитал“ в общественото пространство се появи въпросът дали зад сделката няма конфликт на интереси, предвид че собственици на фирмата са Апостол Глосов и Диана Глосова, син и дъщеря на шефа на пътната агенция Светослав Глосов. Освен това, техническият паспорт на сградата е изготвен от „Биад-С“ и фирма „Глоса“, чийто собственик е Зина Иванова-Глосова, съпруга на Светослав Глосов.

Александрова не коментира тази тема, а от екипа ѝ обясниха пред журналистите, че са благодарни на „сърцатите хора, които са се явили на конкурса за обществената поръчка предвид ниския бюджет“. Директорката на библиотеката заяви, че дейността на библиотеката няма да бъде прекратена, докато траят строителните работи. Тя посочи, че ще бъде подменена каменната пластика от фриза на сградата – през март 2018 г. парче се отчупи и падна, инцидентът се случи след работно време и нямаше пострадали. На фасадата има 28 каменни елемента, като всеки от които тежи 300 кг, уточни Александрова.

На въпрос дали сумата е достатъчна за качествен ремонт, или е просто „закърпваща мярка“, Апостол Глосов отговори, че „парите никога не стигат“, но ремонтът на покрива, който ще направят, ще издържи десетилетия.

Той даде обяснение и за лошото състояние на керемидите – сградата се намира на удобно място в центъра на София и при важни събития и дипломатически посещения на покрива се налага да се качи снайперист от съображения за сигурност. Керемидите поддават под тежестта на човека и оборудването му – и за целта е създадено специално метално съоръжение, което при нужда ще се разпъва, за да създаде удобна пътека, без да се нарушава целостта на покрива. А за състоянието на оберлихтите са виновни времето и градушките, разясни той.

За цялостен ремонт на сградата в момента пари няма, посочи Александрова. По думите ѝ, темата е обсъждана с Министерство на културата и дейностите по реновиране на сградата се оценяват на милиони левове. Годишният бюджет на институцията е 3 млн. лв. и с него се покриват всички разходи. Но средства се търсят по други програми, както и от дарения, защото и фасадата има нужда от обновяване, трябва да се ремонтира ВиК-системата, изолацията, ел. инсталацията, трябва да се довърши и пожаро-известителната система.

Красимира Александрова е на позицията директор на Националната библиотека от 2016 г. Назначена е след конкурс от тогавашния културен министър Вежди Рашидов, „за да изчисти Агиевите обори“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg