СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пол Маккартни издава „автобиография в песни“

Двутомник разказва за живота му през обстоятелствата, хората и местата, довели до написването на текстовете

Пол Маккартни на концерт в Австралия през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пол Маккартни издава „автобиография в песни“

Пол Маккартни на концерт в Австралия през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пол Маккартни ще издаде книга, най-близкото нещо до автобиография, което ще напише, както казва самият той. Бившият бийтълс ще представи „The Lyrics“ през ноември тази година – двутомник в 900 страници, който разказва за живота му през песните, които е писал, и се базира на разговорите, които е водил с поета Пол Мълдун, носител на „Пулицър“.

Книгата е описвана като „автопортрет в 154 песни“ и ще бъде по-скоро „калейдоскопичен, а не хронологичен разказ“ за живота на Маккартни, казва издателят Алън Лейн от „Пенгуин Рандъм Хаус“, цитиран от „Гардиън“. На страниците ѝ място ще намерят дори най-ранните композиции на музиканта, създадени, когато е бил на 14. Разказът продължава с творчеството му за „Бийтълс“ и „Уингс“, минава през соловите му проекти и стига до наши дни. Книгата ще изследва обстоятелствата, при които са създавани песните, хората и местата, вдъхновили написването им и мнението на Маккартни за тях години по-късно.

„Повече пъти, отколкото мога да преброя, са ми задавали въпроса дали бих написал автобиография, но времето никога не беше подходящо – казва Маккартни за изданието. – Единственото нещо, което съм успявал да направя, независимо дали на път или у дома, е да напиша нова песен. Някои, щом стигнат определена възраст, започват да си водят дневник, за да си спомнят за ежедневните събития от миналото, но аз нямам такива тетрадки. Аз имам песните си, стотици от тях, които, както разбрах, изпълняват същата функция. Тези песни обхващат целия ми живот.“

Ирландският поет Мълдун е редактор на книгата. В продължение на 5 години той провеждал редовни срещи с Маккартни за около 3-4 часа, в които двамата разговаряли за историята на неговите песни, разказва той.

„По някакъв странен начин нашият процес наподобяваше следобедните сесии, които сър Пол е имал с Джон Ленън, когато са се събирали, за да пишат за „Бийтълс“ – споделя Мълдун. – Бяхме решени да не напускаме стаята, ако нямаме нещо интересно.“

Поетът определя Маккартни като „един от най-веселите и енергични хора, които познавам“, но това не бива да навежда читателите на мисълта, че не притежава дълбочина. Напротив, казва Мълдун.

„Той разглежда дълго и задълбочено всеки аспект от живота и вярвам, че читателите, възрастни или млади, ще бъдат омагьосани от книгата, която ще им покажа тази негова страна – казва той. – След тази книга той ще стане голяма литературна фигура.“

В двете издания читателите ще открият още материали от личния архив на Маккартни, включително непубликувани досега писма, фотографии и чернови на песни.

Предишните издания на Маккартни включват „Blackbird Singing“, колекция с текстове на песни, писани между 1965 и 1999 г.; „High in the Clouds“, детска книжка, писана заедно с Филип Арда и илюстрованата книжка „Хей, Дядо Готин“ (Hey Grandude!), която разказва за отношенията на певеца с осемте му внуци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg