Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Пол Маккартни: Не аз разделих „Бийтълс“, направи го нашият Джони

Истинската причина беше, че Джон искаше да започне нов живот с Йоко, казва сър Пол в интервю

Години наред се смята, че Маккартни носи голяма вина за разцеплението на групата, след като той първи съобщава пред медиите, че „Бийтълс“ вече не съществуват. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пол Маккартни: Не аз разделих „Бийтълс“, направи го нашият Джони

Години наред се смята, че Маккартни носи голяма вина за разцеплението на групата, след като той първи съобщава пред медиите, че „Бийтълс“ вече не съществуват. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от най-обсъжданите раздели в историята на музиката бе обяснена от Пол Маккартни, върху когото мнозина от феновете стоварват вината за раздялата на „Бийтълс“. В интервю той разказва, че Джон Ленън сам е поискал да си тръгне от групата, пише „Гардиън“.

„Не аз провокирах раздялата. Направи го нашият Джони“, казва Маккартни в интервю за Би Би Си Радио 4, което предстои да излезе в цялост по-късно през месеца.

Раздялата на групата е „най-тежкият период в историята на живота ми“, казва музикантът, който ще навърши 80 идната година. Той искал „Бийтълс“ да продължат заедно и занапред, особено предвид факта, че дори след осем години (осем са заедно с Ринго, останалите трима официално са заедно от 10 години – бел. ред.) заедно „все още създавахме много добри неща“ и дава за пример „Аби Роуд“ и „Let It Be“:

„Това беше моята група, моята работа, моят живот, затова исках да продължи“.

Но дори и Ленън да не си беше тръгнал първи, животът на „Бийтълс“ едва ли щеше да продължи до дълбока старост, отбелязва Маккартни.

„Истинската причина беше, че Джон искаше да започне нов живот с Йоко. Джон винаги е искал да се откъсне от обществото, защото, знаете, той е отгледан от леля си Мими, която е била доста репресивна и той винаги търсеше начин да се откъсне“, разказва Пол.

Феновете на „Бийтълс“ дълги години смятат, че Маккартни стои в основата на раздялата от 1970 г., след като отговаря на журналистически въпрос, че „Бийтълс“ вече не съществуват. Негативно се гледа и на решението му да се обърне към адвокати, които да разрешат споровете между битълсите.

„Трябваше да живея с това, защото това виждаха хората. Всичко, което можех да кажа, е „не“, признава Маккартни.

Попитан за решението си да започне солова кариера, Маккартни прекъсва журналиста Джон Уилсън:

„Спрете за секунда – казва той. – Не съм аз човекът, който провокира раздялата. О, не, не, не. Това беше нашият Джони, който влезе в стаята един ден и каза „Напускам „Бийтълс“. Това не е ли провокиране на раздялата?“

Ленън заявил, че решението му му се струвало „много вълнуващо“ и „нещо като развод“. Останалите членове просто били принудени „да събират счупените парчета“. Но раздялата не става публична веднага, по идея на новия мениджър на групата Алън Клайн, който моли за отсрочка, докато завърши няколко бизнес сделки.

„Няколко месеца трябваше да се преструваме – разказва Маккартни. – Беше много странно, всички знаехме, че това бе краят на „Бийтълс“, но не можехме просто да си тръгнем.“

В крайна сметка тъкмо Пол пръв съобщава истината, защото „ми омръзна да я крия“. Така или иначе раздялата на четиримата е била неизбежна, смята той, защото „Джон искаше да лежи в леглото в Амстердам една седмица за мира и човек не може да спори с това“. Въпреки събитията от 1970 г., Маккартни не смята, че Йоко Оно е предизвикала края на „Бийтълс“, каквото е популярното мнение:

„Те бяха чудесна двойка. Имаше много сила там“.

Колкото до адвокатите, които се намесили в раздялата, Пол коментира, че били наети, за да опазят наследството на групата.

„Трябваше да се боря и единственият начин, по който можех да го направя, е като съдя другите битълси, защото те избраха страната на Клайн. И те ми благодариха години по-късно“, казва той.

Цялото интервю ще излезе на 23 октомври в поредицата „This Cultural Life“ на Би Би Си Радио 4.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах