Софийски международен панаир на книгата

Пол Маккартни пише мюзикъл по „Животът е прекрасен“

Проектът е за сцена и трябва да е готов до края на 2020 г.

Пол Маккартни тази пролет на концерт в Сао Пауло, Бразилия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пол Маккартни пише мюзикъл по „Животът е прекрасен“

Пол Маккартни тази пролет на концерт в Сао Пауло, Бразилия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Написал едни от най-великите поп песни, записвал със звезди от Елвис Костело до Кание Уест и Риана, създал дори саундтрака за видеоигра, 77-годишният Пол Маккартни навлиза в ново поприще – ще пише сценичен мюзикъл по „Животът е прекрасен“, черно-белия филмов шедьовър на Франк Капра от 1946 г. Проектът трябва да е готов до края на 2020 г., съобщава „Гардиън“.

Маккартни е зает с писането на музика и текст за новата продукция. Лий Хол, работил по филма „Били Елиът“ и сценарист на киномюзикъла за живота на Елтън Джон „Рокетмен“, също ще пише текстове за песни.

Като много други неща, всичко започна с един имейл – коментира Маккартни пред „Гардиън“. – Бил Кенрайт, театрален продуцент, ме попита дали се интересувам. Писането на мюзикъл никога не ме е привличало, но Бил и аз се срещнахме с Лий Хол и си поговорихме. Тогава си помислих, че това може да се окаже нещо интересно и забавно.

Бившият бийтълс описва „Животът е прекрасен“ като „универсална история, в която всички можем да се припознаем“. Филмът на Капра е с участието на Джеймс Стюарт в ролята на Джордж Бейли – безкористен, но сполетян от беди съпруг, който в навечерието на Коледа обмисля самоубийство. Причината е, че е погрешно обвинен в банкова измама в малкото градче, в което живее. Тогава му се назначава ангел пазител, който да му покаже какъв би бил светът без неговите дела.

Америка за България

През 2018 г. „Животът е прекрасен“ бе определен за най-любимия коледен филм на британците.

За продуцента Кенрайт да работи със съгражданина си от Ливърпул Маккартни е осъществена мечта, защото музиканът има „уникална композиторска дарба“. Маккартни вече има известен опит с писането на коледни хитове – „Wonderful Christmastime“ от 1979 г. е една от най-популярните празнични песни. През 2012 г. той записва своя версия на „The Christmas Song“, станала известна, благодарение на Нат Кинг Коул.

Кенрайт вече е чул демо версии на няколко парчета на бийтълса за бъдещия мюзикъл и споделя, че са „надминали очакванията“ му.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”