Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Пол Маккартни: Средновековно е да се ядат прилепи

Днес се нуждаем от духа, който са имали хората по време на Втората световна война, твърди музикантът

„Виждали сме различни кризи, но никога нещо, което засяга целия свят по едно и също време. Трябва да призная, че е страшно“, коментира Пол Маккартни пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пол Маккартни: Средновековно е да се ядат прилепи

„Виждали сме различни кризи, но никога нещо, което засяга целия свят по едно и също време. Трябва да призная, че е страшно“, коментира Пол Маккартни пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пол Маккартни нарече китайските пазари „средновековни“ и ги обвини за разпространението на коронавирусната инфекция, призовавайки за тяхната забрана.

На така наречените „мокри пазари“ (заради подовете си, които често се мият с маркуч) в Азия може да откриете прясно месо, риба и други продукти, понякога и живи диви животни, отбелязва „Гардиън“. Една от основните теории, която учените все още не са потвърдили, е, че коронавирусът е тръгнал от прилеп от подобен пазар в Ухан, чието месо не било добре термично обработено и така предало заразата на човек. Според друго предположение, заразата е тръгнала от алангле месо от панголин.

Много се надявам, че настоящата ситуация ще накара китайските власти да кажат: „Добре, хора, тук наистина трябва да спазваме хигиена“. Защото, нека си признаем, малко е средновековно да ядеш прилепи – коментира Маккартни пред американския радиоводещ Хауърд Стърн. – Нямаше да е толкова зле, ако това (COVID-19) е единственото нещо, за което можеш да виниш мокрите пазари. Засегна ни още САРС, птичият грип… и защо? Заради тези средновековни практики. Пазарите трябва да се поучат от последствията и това може да доведе до промяна.

Маккартни е активист за правата на животните и през по-голямата част от живота си спазва вегетарианска диета. Затова водещият му задава въпрос какво мисли за петициите, които текат в момента, за забрана на мокрите пазари.

Фантастико

Мисля, че са много смислени. Когато знаеш част от нещата, които се случват там и какво произлиза от тях, ти е ясно, че все едно пускат атомни бомби. Засягат целия свят. Разбирам, че това е част от традиция: хората винаги са имали мокри пазари, това е начинът, по който се случват нещата. Но робството също е било начин, по който са се случвали нещата. Идва време, в което трябва да има промяна“, допълва бийтълсът.

В момента музикантът се е изолирал в Съсекс с дъщеря си Мери и семейството ѝ и е „принудително разделен“ от съпругата си Нанси Шевъл, която е в Ню Йорк.

Виждали сме различни кризи, но никога нещо, което засяга целия свят по едно и също време. Трябва да призная, че е страшно – казва Маккартни. – Аз съм от поколението, което идва веднага след Втората световна война, родителите ми са я преживели и духът, който те демонстрираха, беше: ще продължаваме напред, ще направим каквото е нужно, ще се стегнем и ще опитаме да останем щастливи. Това е духът, от който те са имали нужда, и това ни трябва днес на нас.

Попитан дали настоящата ситуация може да предизвика гражданско недоволство, Маккартни отговаря:

Мисля, че предстои, в момента го наблюдаваме във Великобритания. Само че от това, което аз виждам, се случва точно обратното. Хората осъзнават колко много доброта има в човечеството. И слава богу, тя си проличава“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах