Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пол Маккартни: Средновековно е да се ядат прилепи

Днес се нуждаем от духа, който са имали хората по време на Втората световна война, твърди музикантът

„Виждали сме различни кризи, но никога нещо, което засяга целия свят по едно и също време. Трябва да призная, че е страшно“, коментира Пол Маккартни пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пол Маккартни: Средновековно е да се ядат прилепи

„Виждали сме различни кризи, но никога нещо, което засяга целия свят по едно и също време. Трябва да призная, че е страшно“, коментира Пол Маккартни пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пол Маккартни нарече китайските пазари „средновековни“ и ги обвини за разпространението на коронавирусната инфекция, призовавайки за тяхната забрана.

На така наречените „мокри пазари“ (заради подовете си, които често се мият с маркуч) в Азия може да откриете прясно месо, риба и други продукти, понякога и живи диви животни, отбелязва „Гардиън“. Една от основните теории, която учените все още не са потвърдили, е, че коронавирусът е тръгнал от прилеп от подобен пазар в Ухан, чието месо не било добре термично обработено и така предало заразата на човек. Според друго предположение, заразата е тръгнала от алангле месо от панголин.

Много се надявам, че настоящата ситуация ще накара китайските власти да кажат: „Добре, хора, тук наистина трябва да спазваме хигиена“. Защото, нека си признаем, малко е средновековно да ядеш прилепи – коментира Маккартни пред американския радиоводещ Хауърд Стърн. – Нямаше да е толкова зле, ако това (COVID-19) е единственото нещо, за което можеш да виниш мокрите пазари. Засегна ни още САРС, птичият грип… и защо? Заради тези средновековни практики. Пазарите трябва да се поучат от последствията и това може да доведе до промяна.

Маккартни е активист за правата на животните и през по-голямата част от живота си спазва вегетарианска диета. Затова водещият му задава въпрос какво мисли за петициите, които текат в момента, за забрана на мокрите пазари.

Мисля, че са много смислени. Когато знаеш част от нещата, които се случват там и какво произлиза от тях, ти е ясно, че все едно пускат атомни бомби. Засягат целия свят. Разбирам, че това е част от традиция: хората винаги са имали мокри пазари, това е начинът, по който се случват нещата. Но робството също е било начин, по който са се случвали нещата. Идва време, в което трябва да има промяна“, допълва бийтълсът.

В момента музикантът се е изолирал в Съсекс с дъщеря си Мери и семейството ѝ и е „принудително разделен“ от съпругата си Нанси Шевъл, която е в Ню Йорк.

Виждали сме различни кризи, но никога нещо, което засяга целия свят по едно и също време. Трябва да призная, че е страшно – казва Маккартни. – Аз съм от поколението, което идва веднага след Втората световна война, родителите ми са я преживели и духът, който те демонстрираха, беше: ще продължаваме напред, ще направим каквото е нужно, ще се стегнем и ще опитаме да останем щастливи. Това е духът, от който те са имали нужда, и това ни трябва днес на нас.

Попитан дали настоящата ситуация може да предизвика гражданско недоволство, Маккартни отговаря:

Мисля, че предстои, в момента го наблюдаваме във Великобритания. Само че от това, което аз виждам, се случва точно обратното. Хората осъзнават колко много доброта има в човечеството. И слава богу, тя си проличава“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90