СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полански бяга от филмфест в Локарно заради 40-годишно обвинение в педофилия

Роман Полански отказа да се появи в Локарно, Швейцария, заради публикации в пресата и изказвания на местни политици, че един педофил не трябва да бъде посрещан с почести. - Полански бяга от филмфест в Локарно заради 40-годишно обвинение в педофилия

Роман Полански отказа да се появи в Локарно, Швейцария, заради публикации в пресата и изказвания на местни политици, че един педофил не трябва да бъде посрещан с почести.

Роман Полански беше принуден да отложи появяването си на филмовия фестивал в Локарно заради старо обвинение за педофилия. На форума носителят на „Оскар” трябваше да вземе награда за цялостно творчество в четвъртък след прожекцията на новия му филм „Венера в кожи”, в който участва съпругата му Емануел Сене. 

80-годишният режисьор на „Чайнатаун” и „Пианистът”, който все още е персона нон грата в Щатите, след като близо 40 години вече е обвиняем за изнасилване, се извини на организаторите на фестивала, че няма да присъства.

“Скъпи приятели, съжалявам да споделя, че промених намерението си да пътувам за фестивала в Локарно. Това провокира доста напрежение и противоречия. Въпреки че уважавам мнението на медиите и политиците на Швейцария, отменям посещението си на този форум с натежало сърце. Дълбоко съжалявам, че ви разочаровам”, казва в писмо Полански.

Организаторите на фестивала споделят, че това е „недопустимо вмешателство и отнемане на артистичната свобода на форума”: „Ние сме изключително натъжени от факта, че възприятията на обществото възпрепятстват феста от толкова важна възможност за културно обогатяване.”

Полански излита от Америка за Франция през 1977 година, след като е обвинен, че дрогирал и напил 13-годишната Саманта Геймър, а после я е изнасилил. Девойката била модел, която снимала фотосесия в дома на приятеля на Полански Джак Никълсън. Режисьорът напуска Щатите заради опасността да лежи 50 години в затвора. Оттогава Полански внимава в кои страни пътува, за да не бъде екстрадиран в Щатите. Живее и работи основно във Франция, Германия, Чехия и Полша.

Преди две години Полански беше в Цюрих, за да получи също награда за цялостно творчество. Тогава той се сдоби не само с приз, но и с възторжено и топло посрещане. Въпреки това се намериха хора, които оспориха правото му да бъде честван. Партията на християндемократите в Швейцария призова членовете си да избягват участие в планираната церемония по награждаването на Полански. Политикът Фиоренцо Дадо използва Facebook, описвайки режисьора като „педофил, който надрусва и изнасилва момиче, а сега получава почести”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90