Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Полански обвинява от Венеция

Триумф с 5 мин. овации за „Офицер и шпионин” в отсъствието на режисьора. Продуцентът подчерта: Това не е морален съд, а кинофестивал

86-годишният Роман Полански, който продължава да се крие от американското правосъдие, не се появи във Венеция - едва ли има нужда от поредните освирквания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Полански обвинява от Венеция

86-годишният Роман Полански, който продължава да се крие от американското правосъдие, не се появи във Венеция - едва ли има нужда от поредните освирквания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конкурсната съдба на филма на Роман Полански „Офицер и шпионин” във Венеция изглежда беше решена още преди премиерата му. След феминистките обструкции към режисьора и нападките срещу фестивалното ръководство заради включването на филма в програмата, председателката на журито Лукресия Мартел заяви, че няма да присъства на официалната вечеря в чест на филма на Полански. И според кореспондента във Венеция на руското държавно издание „Росийская газета”, Мартел трябва веднага да си подаде оставката заради недопустима за председател на жури проява на предубеждение.

Изявлението на Мартел възмути продуцентите на филма, пише друго руско издание – „Новая газета“. Лука Барбарески е поискал извинение от председателката на журито и заплашил, че ще изтегли филма от фестивалната програма. Самият режисьор (въпреки самопризнанието си пред Калифорнийския съд в сексуална връзка с лице под 14-годишна възраст) обявява всички обвинения за абсурдни, а себе си – за жертва на преследване от страна на „неофеминисткия маккартизъм“. Полански си спомня как през 60-те години, след убийството на бременната му съпруга Шарън Тейт, някои медии започват да го подозират в сатанизъм.

„Пресата подхвана трагедията и като не знаеше как да пише за нея, постъпи по най-отвратителен начин, намеквайки, наред с други неща, че аз съм един от хората, отговорни за нейното убийство…“, казва режисьорът.

„Офицер и шпионин” е исторически трилър на Роман Полански, който реанимира подробностите от скандалната „Афера Драйфус“ от 1894 г. По ред причини прожекцията на филма, който засяга съвсем актуални и днес теми, предизвика голям интерес. Съдейки по изказванията на режисьора, до голяма степен той е вдъхновен не толкова от новата вълна на антисемитизъм, надигаща се в Европа, колкото от преките паралели с неговата собствена съдба („Аз знам от личен опит какво е преследване“).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

И все пак трябва да признаем – отбелязва „Росийская газета“ – това сравнение между лъжливо обвинения френски офицер евреин и реално доказания и признат случай на сексуално насилие на 43-годишния Роман Полански над 13-годишно момиче, е повече от съмнително.

Вижте още: РОМАН ПОЛАНСКИ ОЧАКВАН С ГНЯВ И ИНТЕРЕС ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

86-годишният Полански, който продължава да се крие от американското правосъдие, не се появи във Венеция – едва ли има нужда от поредните освирквания, но триумфът на филма му се състоя и без режисьора. Зрителите аплодираха по време на прожекцията, а на финала бе аплодиран пет минути на крака – което не е рекорд за Венеция, но все пак… Продуцентът на филма Лука Барбарески припомни на зрителите и журналистите, че не се намират пред морален съд, а на кинофестивал.

А Роман Полански все пак намери начин да се появи във Венеция. В една сцена от филма той стои сред публиката на симфоничен концерт, облечен в мундир с еполети.

Вижте още: ОТКРИВАТ „СИНЕЛИБРИ“ С НОВИЯ ФИЛМ НА ПОЛАНСКИ

ПОЛАНСКИ СРАВНЕН С КАРАВАДЖО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах