Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Полански обвинява от Венеция

Триумф с 5 мин. овации за „Офицер и шпионин” в отсъствието на режисьора. Продуцентът подчерта: Това не е морален съд, а кинофестивал

86-годишният Роман Полански, който продължава да се крие от американското правосъдие, не се появи във Венеция - едва ли има нужда от поредните освирквания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Полански обвинява от Венеция

86-годишният Роман Полански, който продължава да се крие от американското правосъдие, не се появи във Венеция - едва ли има нужда от поредните освирквания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конкурсната съдба на филма на Роман Полански „Офицер и шпионин” във Венеция изглежда беше решена още преди премиерата му. След феминистките обструкции към режисьора и нападките срещу фестивалното ръководство заради включването на филма в програмата, председателката на журито Лукресия Мартел заяви, че няма да присъства на официалната вечеря в чест на филма на Полански. И според кореспондента във Венеция на руското държавно издание „Росийская газета”, Мартел трябва веднага да си подаде оставката заради недопустима за председател на жури проява на предубеждение.

Изявлението на Мартел възмути продуцентите на филма, пише друго руско издание – „Новая газета“. Лука Барбарески е поискал извинение от председателката на журито и заплашил, че ще изтегли филма от фестивалната програма. Самият режисьор (въпреки самопризнанието си пред Калифорнийския съд в сексуална връзка с лице под 14-годишна възраст) обявява всички обвинения за абсурдни, а себе си – за жертва на преследване от страна на „неофеминисткия маккартизъм“. Полански си спомня как през 60-те години, след убийството на бременната му съпруга Шарън Тейт, някои медии започват да го подозират в сатанизъм.

„Пресата подхвана трагедията и като не знаеше как да пише за нея, постъпи по най-отвратителен начин, намеквайки, наред с други неща, че аз съм един от хората, отговорни за нейното убийство…“, казва режисьорът.

„Офицер и шпионин” е исторически трилър на Роман Полански, който реанимира подробностите от скандалната „Афера Драйфус“ от 1894 г. По ред причини прожекцията на филма, който засяга съвсем актуални и днес теми, предизвика голям интерес. Съдейки по изказванията на режисьора, до голяма степен той е вдъхновен не толкова от новата вълна на антисемитизъм, надигаща се в Европа, колкото от преките паралели с неговата собствена съдба („Аз знам от личен опит какво е преследване“).

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

И все пак трябва да признаем – отбелязва „Росийская газета“ – това сравнение между лъжливо обвинения френски офицер евреин и реално доказания и признат случай на сексуално насилие на 43-годишния Роман Полански над 13-годишно момиче, е повече от съмнително.

Вижте още: РОМАН ПОЛАНСКИ ОЧАКВАН С ГНЯВ И ИНТЕРЕС ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

86-годишният Полански, който продължава да се крие от американското правосъдие, не се появи във Венеция – едва ли има нужда от поредните освирквания, но триумфът на филма му се състоя и без режисьора. Зрителите аплодираха по време на прожекцията, а на финала бе аплодиран пет минути на крака – което не е рекорд за Венеция, но все пак… Продуцентът на филма Лука Барбарески припомни на зрителите и журналистите, че не се намират пред морален съд, а на кинофестивал.

А Роман Полански все пак намери начин да се появи във Венеция. В една сцена от филма той стои сред публиката на симфоничен концерт, облечен в мундир с еполети.

Вижте още: ОТКРИВАТ „СИНЕЛИБРИ“ С НОВИЯ ФИЛМ НА ПОЛАНСКИ

ПОЛАНСКИ СРАВНЕН С КАРАВАДЖО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3