Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Полански пред съда. Ще го даде ли Полша на САЩ?

Режисьорът се появи на дело в Краков по искане за екстрадицията му

Пред журналисти преди заседанието Роман Полански заяви, че не вярва да бъде екстрадиран.  - Полански пред съда. Ще го даде ли Полша на САЩ?

Пред журналисти преди заседанието Роман Полански заяви, че не вярва да бъде екстрадиран.

81-годишният Роман Полански се появи в съдебна зала в Полша във връзка с делото за екстрадицията му, искана от САЩ. Зад Океана режисьорът от десетилетия е с обвинения за секс с 13-годишно момиче.

Режисьорът живее във Франция, но в момента подготвя снимките на филм в родната си Полша. Същевременно в началото на 2010 г. САЩ изпратиха искане за екстрадицията му до Краков. По-рано те се провалиха при опита си да го „приберат“ от Швейцария, където бе арестуван през 2009 г.

Според адвоката на Полански е в негов интерес максимално бързо да се изясни статутът му, за да не се пречи на работата по проекта през лятото, когато снимките започват по същество. Заради интимни подробности в делото, то се води при закрити врата.

По закон, ако съдът реши да екстрадира режисьора в САЩ, последната дума ще има правосъдният министър на Полша. Известно е обаче, че в тази страна Роман Полански е възприеман като икона.

Пред журналисти преди заседанието режисьорът заяви, че не вярва да бъде екстрадиран. Очаква се решението да бъде взето до април.

Хронология на съдебната сага „Полански“

1977 – Роман Полански е обвинен в САЩ за изнасилване на 13-годишно момиче. Освен това той получава обвинения и за содомия, насилие над малолетно дете и даване на наркотици на малолетно дете.

1978 – Опасявайки се от дълга присъда, Полански, който вече е признал, че е правил секс с момичето, напуска страната. Първо заминава за Великобритания, а след това за Франция, където е защитен от екстрадиция заради отношенията между двете страни по този параграф.

2009 – САЩ отказва искане на Полански делото срещу него да бъде прекратено. Малко по-късно през същата година той е арестуван по време на визита в Цюрих. Поставен е под домашен арест, докато се гледа делото му за екстрадиция.

2010 – Властите в Швейцария решават да не го екстрадират и той е освободен от домашния арест.

2014 – Призован е за разпит в полската прокуратура по искане на САЩ. Той заявява готовност да съдейства на съдебната система по делото за екстрадиция.

В Полша режисьорът снима шпионски трилър със сюжет около аферата Драйфус – дело от края на XIX век, прочуло се като символ на антисемитизма. Става дума за офицера Алфред Драйфус – единственият евреин на служба в Генералния щаб на Френската армия, който е осъден на доживотна каторга за шпионаж в полза на Германия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

kapatovo.bg