Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Полански сравнен с Караваджо на кинофестивала във Венеция

Има ли разлика между режисьор, съден за изнасилване, и художник убиец?

Режисьорът Роман Полански е очакван с гняв и интерес във Венеция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Полански сравнен с Караваджо на кинофестивала във Венеция

Режисьорът Роман Полански е очакван с гняв и интерес във Венеция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не доброто кино и дори не „за и против „Нетфликс” бяха доминиращите теми в първия ден на 76-ия филмов фестивал във Венеция. Вместо това, най-много внимание се отделяше на спорното включване на Роман Полански в програмата, заедно с все така слабото женско представителство. Стигна се дори до публичен сблъсък на членовете на журито по въпроса за половите квоти, съобщава „Гардиън”.

На откриващата пресконференция Алберто Барбера – винаги прямият директор на фестивала, който догодина ще се оттегли – заяви, че независимо от обвинението срещу Полански в изнасилване на 13-годишно момиче през 1978-а, той е убеден в правилността на решението си да включи новия му филм в програмата.

„Историята на изкуството е пълна с творци, които са извършили престъпления, но ние продължаваме да се възхищаваме на техните произведения, същото се отнася и за Полански – каза Барбера. – Според мен той е един от последните майстори в европейското кино. Няма да чакаме 200 години, за да решим дали филмите му са големи или лесно забравими. Естетическата преценка трябва да бъде взета сега.”

Барбера добави, че той не е „съдия“, който да каже дали човек да влезе в затвора, и отбеляза, че „единственото, което има има право да каже, е дали един филм трябва да бъде показан на фестивала, или не“. По-рано той сравни Полански с художника Караваджо, живял в XVII век, за когото е известно, че е убил любовен съперник, с думите „той е убиец, но е и един от основните художници от времето на италианския барок. Не е толкова различно”.

Лукресия Мартел, председател на международното жури във Венеция, се съгласи, че новият филм на Полански „Офицер и шпионин“ трябва да бъде включен, но отказа да приеме мнението на Барбера по въпроса за въвеждането на полови квоти на фестивала. Колкото до участието на режисьори жени в основния конкурс – от 21 филма, единствените, режисирани от жени са саудитският „Перфектният кандидат” на Хайфа ал Мансур и „Babyteeth“ на Шанън Мърфи. В това отношение Венеция изостава от други големи фестивали като Кан и Торонто.

„Квотите никога не са задоволителни – каза Мартел. – Но няма друго решение, което да гарантира включването на жените или да им даде позицията, която заслужават.“

В отговор на същия въпрос Барбера каза, че е „напълно против идеята за квоти в селекцията на филмов фестивал”, като добави, че „би било обидно, защото противоречи на единствения критерий, който трябва да е от значение, а именно – качеството на филма”.

По-нататък дебатът продължи, като Мартел попита Барбера какво, според него, ще се случи, ако бъдат въведени квоти 50/50 за мъже и жени. Дали качеството на фестивала ще падне, или това ще доведе до промени в индустрията? И дали ще лошо, ако бъде проведен подобен експеримент?

Барбера отвърна, че докато само 23% от предложените за селектиране филми са от жени, е трудно процентът сред селектираните да стигне 50. Той призна, че смята доминирането на дискусията за пола на фестивала за „малко вредно“ и подчерта, че е „освободен от всякакви предразсъдъци“ при избора на филми за Венеция.

Може би тук трябва да напомним, че в някои други сфери на културата и изкуството вече бе намерено лесно решение на проблема с ранопоттавеността на жените – и то без въвеждане на квоти. В много симфонични оркестри музикантите вече се избират с „прослушвания на сляпо”, при които кандидатите свирят зад завеса. Оказа се, че когато диригентите не знаят дали изпълнителят е мъж или жена, шансът да изберат жена е 50%. Преди това много диригенти, някои от тях прочути, смятаха, че жените не са достатъчно добри за оркестранти.

Днес, четвъртък, във Венеция ще бъдат показани научно-фантастичният „Ad Astra“ с Брад Пит и семейната драма на Ноа Баумбах с оскарови очаквания „Брачна история” със Скарлет Йонансон и Адам Драйвър.

Вижте още: НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ФИЛМИ НА ФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ (ВИДЕО)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах