VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полански търси как да се върне във Филмовата академия на САЩ

Иска уверение от съда, че ако се върне в Америка, няма да получи 50 г. лишаване от свобода

Роман Полански не е стъпвал на американска земя от 1978 г., когато я напуска с бягство. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Полански търси как да се върне във Филмовата академия на САЩ

Роман Полански не е стъпвал на американска земя от 1978 г., когато я напуска с бягство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската филмова академия настоя пред Калифорнийския върховен съд магистратите да не вземат под внимание молбата на Роман Полански за разсекретяване на свидетелски показания. Според режисьора, който от 1978 г. е в изгнание в Европа, във въпросните документи се съдържа доказателство за юридическа грешка, която би могла да анулира неговото изгонване от организацията на американските филмови дейци, пише „Холивуд Рипортър“. Той възнамерява да използва показанията в своя защита по делото срещу Академията.

РОМАН ПОЛАНСКИ ИСКА ОБРАТНО ЧЛЕНСТВОТО СИ В АКАДЕМИЯТА

Преди да избяга от Америка, Полански се признава за виновен по обвинението за сексуален контакт с 13-годишно момиче. Бягството му се случва, след като съдия Лорънс Ритенбанд, днес вече покойница, е възнамерявала да не спази обещанието си наказанието му да бъде три месеца наблюдение на психиатричното му състояние, а 50 години лишаване от свобода – или поне така твърди режисьорът.

Повече от десетилетие Полански се опитва да убеди съда, че вече е „изтърпял“ присъдата си и трябва да му се разреши да се върне в Щатите с обещанието, че няма да влезе в затвора. Саманта Гаймър, въпросното 13-годишно момиче, сама поиска от съда през 2017 г. случаят да бъде забравен като „акт на милосърдие“ към нея. Съдия Скот Гордън отказа да прекрати делото, като се аргументира с факта, че през 2009 г. негов предшественик също е имал шанс да приключи случая, но не го е направил. Освен това, каза той тогава, нито фактите, нито доказателствата по делото са претърпели промяна. Решение отново на Гордън е и да не се разсекретяват свидетелски показания от 2010 г. на прокурора по делото Роджър Гънсън. Полански твърди, че тъкмо там се крият доказателства, оборващи твърдението, че той се е държал неподобаващо в съда.

Полански бе изключен от Академията през май 2018 г. През април 2019 г. режисьорът заведе дело в опит да се върне в организацията. Той твърди, че е изгонен незаконно, тъй като не е получил задължителното предупреждение, че бордът преразглежда неговото членство. В писмото от Академията казват, че изключването му се дължи на „обвинения в криминална дейност и последвалия му статут на беглец“. Този процес обаче бил „нечестен и предубеден“, смята адвокатът на Полански Харланд Браун.

От Филмовата академия отговориха, че Полански не може да предявява претенции за връщането си в редиците им заради американски закон, в текста на който се твърди, че беглец от правосъдието на страната няма право да търси облекчения от съдебната система. В отговор режисьорът отправя питане дали законът важи в неговия случай, но казва, че за да вземе съдът решение, трябва да му се осигури достъп до показанията на Гънсън.

Академията от своя страна се опитва да убеди Върховния съд на Калифорния, че показанията на Гънсън нямат никакво отношение по въпроса с членството на Полански, независимо от съдържанието им. Датирани от 2010 г., те не биха могли да бъдат релевантни за решение, последвало 8 години по-късно.

Изслушването на Полански по въпроса за разсекретяване на прокурорските показания е насрочено за 25 август.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90