Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полет над новия сезон на Народния театър

Горки, Вирипаев и Камю сред авторите на първата ни сцена

16 години по-късно в Народния театър се завръща Галин Стоев. В първите три дни на декември на Голямата сцена се играе „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев. Снимка: Емил Георгиев - Полет над новия сезон на Народния театър

16 години по-късно в Народния театър се завръща Галин Стоев. В първите три дни на декември на Голямата сцена се играе „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев. Снимка: Емил Георгиев

С шест премиери и иновативен нов сайт започва 116-ия си сезон Народният театър „Иван Вазов“. Пред журналисти директорът на първата ни сцена Мариус Донкин обясни, че новата кампания е ръководена от стремеж към обновление на репертоара. Един от спектаклите, които ще гледа българската публика, е същият, с който през януари Галин Стоев ще се представи пред френските зрители в Тулуза.

Първата премиера за сезона е на режисьора Красимир Спасов. На 28 и 29 септември на Камерната сцена се играе „Чудаци“ – или „Чаровното лято с неизбежните му там неприятности“ – по Максим Горки. Пиесата е поставяна само веднъж в България, в началото на 80-те години, а настоящият спектакъл е с участието на Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова и др.

Дарин Ангелов и Марин Янев в сцена от „Чудаци“. Снимка: Народен театър

Следва „Цветът на дълбоките води“ – режисьорски дебют на Бойка Велкова, по текст на Оля Стоянова. Премиерата на спектакъла, който ще се играе на Сцена на IV етаж, е на 13 и 14 октомври. В ролите са самата Велкова, както и Емануела Шкодрева, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Музиката е на Теодосий Спасов.

В края на октомври, с първи представления на 27, 28 и 29-и, е и първата премиера на Голямата сцена на Народния – „Калигула“ на Диана Добрева. В спектакъла по текста на Албер Камю главната роля – на обожествяващия се диктатор – е поверена на Деян Донков.

Вижте още: ДОБРЕ ДОШЛИ ПРИ ДИКТАТОРА

16 години по-късно в Народния театър се завръща и Галин Стоев. В първите три дни на декември на Голямата сцена ще се играе „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев. Със същата постановка режисьорът ще се представи и в Тулуза – с осем представления през януари.

Премиера № 5 преди Нова година ще бъде дело на Бина Харалампиева. На 15 декември режисьорката ще представи „Лисичетата“ от Лилиан Хелмън.

И накрая, все още без точна премиерна дата, но с уточнението, че ще е преди 20 декември, в Народния ще гледаме драматизация по две пиеси на Димитър Димов. По нея работи Юрий Дачев, а работното заглавие е „Виновният“. Текстът, чието име носи спектакълът, е представен за първи път в Народния театър през 1961-а.

Сезонът през 2018 г. ще бъде тясно свързан с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Официалният концерт за началото, съвместно със Софийската филхармония, ще бъде именно в Театъра – на 4 януари. По концепцията му все още се работи, но Донкин разкри, че се търси изтъкване на българските „култура, дух, поезия и музика“.

Иначе, в театрално отношение, през януари на Голямата сцена се завръща „Хамлет“ на Явор Гърдев. През март Иван Панталеев поставя нов свой спектакъл по „Датчици-летовници“ на Горки, подготвя се и съвместен проект между Стоян Радев и Камен Донев.

През октомври тази година в България гостува драматургът Израел Хоровиц – той трябваше да е у нас преди време, но не успя да пристигне заради здравословни проблеми. Предстои да се оповести точно програмата, която ще съпътства присъствието му в София.

Въпрос на часове е да заработи и изцяло новият сайт на Народния театър „Иван Вазов“. По думите на Мариус Донкин, става дума не само за един от най-добрите у нас, но и за един от най-добрите в европейски план. Особено нововъведение ще е възможността при онлайн покупка на билет зрителят да види как точно се вижда сцената от избраното място.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg