Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Полет от Зала „България“ до „Юпитер“ на Моцарт

Георги Димитров на диригентския пулт за следващия концерт на Софийската филхармония

Диригентът Георги Димитров. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Полет от Зала „България“ до „Юпитер“ на Моцарт

Диригентът Георги Димитров. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Музикално космическо пътуване до Юпитер предстои в следващия концерт на Софийската филхармония. Събитието на 13 януари ще предложи програма с „Фантазия за пиано, солисти и хор“ от Бетовен и Симфония № 41, наречена още „Юпитер“, от Моцарт. На диригентския пулт на Националния оркестър излиза Георги Димитров.

„Юпитер“ се счита от специалистите за най-разгърнатата и сложна симфония на Моцарт. Първата и четвъртата ѝ част предшестват симфонизма на Бетовен и на композиторите романтици. Тя вдъхновява много композитори, особено Хайдн, който я използва като модел за свои произведения, отбелязват от Софийската филхармония. Немският композитор Роберт Шуман пише през 1835 г.:

За много неща в този свят просто няма какво да се каже – например за симфонията в до мажор на Моцарт с фугата, голяма част от Шекспир и някои произведения на Бетовен“.

Преди Бетовен да напише Фантазия за пиано, солисти и хор, с „фантазия“ са обозначавали соловите произведения за пиано. И именно такова солова част композиторът включва в творбата. Хоровата фантазия започва с дълъг пасаж за соло пиано, който самият Бетовен импровизира на концертната премиера. След това оркестърът се присъединява, създавайки ефект, подобен на концерт. Хорът и солистите се включват едва за големия финал.

Солисти в концерта на Филхармонията са пианистката Петра Холендер-Погади и певците от Националния филхармоничен хор Николина Панкова (сопран), Гина Колева (сопран), Яна Василева (алт), Чавдар Нейков (тенор), Вълю Иванов (тенор), Георги Бейков (бас).

Пианистката Петра Холендер-Погади е сред обещаващите пианисти на своето поколение. Родена в Братислава, тя е концертирала в повечето европейски страни, САЩ и Китай. От ранна възраст проявява интерес към музиката, започва да свири на пиано на 5-годишна възраст в музикално училище в родния си град. Две години по-късно се премества със семейството си в Австрия и започва обучението си в курса за талантливи деца в частния университет „Антон Брукнер“ в Линц в класа на Готфрид Хеметсбергер. Изнася първия си солов рецитал на 14. Продължава обучението си в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена в класа на Стефан Владар и Националната консерватория за музика и танци в Париж при Жорж Плудемахер. Дебютът ѝ е през 2017 г. със Словашката филхармония, когато изпълнява Втория клавирен концерт на Франц Лист.

Диригентът Георги Димитров е ученик на известния цигулков педагог Розенберг. Завършва Българската държавна консерватория в София със специалности оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов и цигулка при проф. Михаил Балкански. Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург. От 1972-а Георги Димитров е диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 г. – главен диригент и директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера.

В периода 1990-1995 г. ръководи Симфоничния оркестър на Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на Републиката – Кавалер на ордена „Санта Агата“. От сезон 1995/1996 г. Георги Димитров е музикален директор и главен диригент на Пловдивската филхармония и има много опит като ръководител на различни оркестри в страната. Начело на Оперно-филхармонично дружество – Пловдив реализира множество проекти, турнета в страната и чужбина на състава, както и участие в откриването на Европейския месец на културата – Пловдив (1999), предавано директно по Евровизия. Дирижирал е всички български оркестри, канен е като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др.

Предлагаме ви откъс от Симфония № 41 в изпълнение на Берлинската филхармония:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах