Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Полет с чадър между гнезда за четене. И един Поезиомат

20 читателски срещи за шестото издание на Нощта на литературата в София

Амели Нотомб е един от авторите,чиито произведения ще бъдат четени в Нощта на литературата. Снимка: Енцо дал Верме - Полет с чадър между гнезда за четене. И един Поезиомат

Амели Нотомб е един от авторите,чиито произведения ще бъдат четени в Нощта на литературата. Снимка: Енцо дал Верме

Двадесет читателски гнезда, 18 литератури, една вечер (добре е да ви се намира и един чадър). На 10 май за шести път в София ще се проведе Нощ на литературата – а изборът е по-голям отвсякога. Предвидените локации тази година са 20 и са в района на ул. „Раковски“, а читателите-слушатели ще могат да чуят немска, английска, исландска, литовска, унгарска, португалска, испанка, италианска, ирландска, македонска, норвежка, полска, руска, белгийска, румънска, финландска, швейцарска или чешка поезия и проза.

Театри, ателиета, галерии, НАТФИЗ, Софийската филхармония, Столична библиотека, заведения, магазини, ЧитАлнЯта и дори една дентална клиника – всички тези места ентусиастите ще могат за обиколят вечерта на 10 май, а ако съберат (поне) пет печата в края на Нощта в 21,30 ч. в Столичния куклен театър – може да се включат и в томбола.

Сред заложените в програмата автори са Амели Нотомб, Елена Феранте, Гонсало М. Тавареш, Колм Тойбин, Селя Ахава… но още по-интересни са наглед непознатите имена. Кога иначе да чуем нещо, с което иначе лесно може да се разминем?

В ЧитАлнЯта няма да се чете (поне не повече от обичайното), но там за първи път в България ще се открие Поезиомат, какъвто вече от години в Нощта на литературата ползват в Прага, Киев, Лондон, Москва, Венеция, Ню Йорк. Поезиоматът изглежда като перископ на подводница, но всъщност е безплатен джубокс за поезия – чрез него се слушат стихове от съвременни европейски поети в превод на български.

Вижте още: ГНЕЗДА ЗА ЧЕТЕНЕ В ПОРОЯ

На събитието миналата година валя като из ведро, но това не попречи стотици хора да се включат в литературната обиколка из София. Синоптиците и сега предричат превалявания, затова си носете чадър – ако не да се криете от дъжда, може поне да полетите сред читателските гнезда.

Програмата на Нощта на литературата вижте тук. Можете и да изберете изненадата – на 10-и във всяко от гнездата ще има книжка с цялата информация за събитието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах