Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Политическа икона на България в с. Старо Железаре

Царе, генерални секретари, президенти и премиери събрани в един селски стенопис

Тодор Живков, Бойко Борисов и Румен Радев, детайл от стенопис в с. Старо Железаре. Снимка: Площад Славейков - Политическа икона на България в с. Старо Железаре

Тодор Живков, Бойко Борисов и Румен Радев, детайл от стенопис в с. Старо Железаре. Снимка: Площад Славейков

Слънчевите пътища на февруари ни отведоха в едно не особено известно, но особено интересно село в Подбалкана – Старо Железаре. Гугъл подсказа предварително, че там ни очаква нещо необичайно – арт инсталация от графити, изрисувани по стените на къщите. В тихата безлюдност на уж почивната събота съвсем изпразненото от хора село се оказа пълно със знаменитости. Художникът Венцислав Пирянков и съпругата му Катаржина, които живеят в Полша, са превърнали стените и оградите на къщите в платно за всякакви образи – известни и неизвестни, истински и измислени, местни и чужди.

По странен начин се разкриват рисунките на Старо Железаре. Виждаш една, а после сякаш внезапно започват да изникват още и още, които първоначално не си забелязал. По някаква случайност първо попаднахме на рисуваната политическа история на България. Царе, президенти, министър-председатели бяха събрани заедно на една стена.
И понеже рисунката е многозначителна, си струва да бъде разказана внимателно.

Целият стенопис в Старо Железаре. Снимка: Площад Славейков

Многоглавият политически портрет на България е рамкиран от две личности – цар Борис ІІІ и Иван Костов. Царят държи канго, с което очевидно е разбивал основите. Иван Костов държи прозорец в позата на Атлас. Името на стенописа е „We built this country on rock and roll“ (Ние изградихме тази държава върху рокендрол) – перифраза на цитат от песента на „Старшип“ от 1985 г., но и забавен каламбур с многото значения на „rock and roll“.

Иван Костов. Снимка: Площад Славейков

Строителите на съвременна България са снабдени със строителни инструменти, а позите им са многозначителни. Георги Първанов е в полупрофил, сякаш има нещо за криене. Петър Стоянов е вдигнал два пръста, а в другата си ръка държи пергел – намек за някаква масонска символика. Желю Желев е в светлосива, почти призрачна гама. Присъства дори Петър Младенов, зад гърба на когото Тодор Живков размахва заканително пръст. В центъра на композицията, почти като Христос в Тайната вечеря, стои масивната фигура на Бойко Борисов, въоръжен с тухла и мистрия, зает със строежа на стената, отделяща политиците от улицата. До него, точно до дупката в стената, е изправен Румен Радев с лопата, а зад гърба му като зловеща сянка стои мощната фигура на Георги Димитров. Симеон Сакскобургготски отстранено се взира в триъгълника на една неуспешна коалиция. В края на тази редица Росен Плевнелиев с подчертано запретнати ръкави е отпуснал бездейно здраво хванатия чук и гледа сърдито към миналото, най-вероятно към Георги Първанов, който е точно срещу него.

Цар Борис III, Георги Първанов, Петър Стоянов. Снимка: Площад Славейков

Георги Първанов, Петър Стоянов, Желю Желев, Петър Младенов. Снимка: Площад Славейков

Румен Радев, Георги Димитров, Симеон Сакскобургготски, Росен Плевнелиев. Снимка: Площад Славейков

Докато човек разглежда парче по парче тази реплика на Тайната вечеря в черно-бяло, си дава сметка, че всъщност няма голяма разлика между хората, изобразени на стената. Но особено впечатляващо е, че както в християнската притча, там няма нито една жена. И този строеж, заради който са се събрали строителите, изглежда безнадеждно недовършен – вдиган, разрушаван, замазан и периодично срутван. Защото никой не работи с никого и никой не помага на другите.
Притчата за българския политически живот е изографисана върху една бяла стена в едно малко село в Подбалкана, на прашна улица, по която не минават коли, но тихо се промуши разнебитена каруца с уморен кон.

Очаквайте: Знаменитостите в Старо Железаре (продължение със снимки)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах