„Политическа приказка“ за деца от Джоан Роулинг безплатно онлайн (линк)

„Икабог“ е първата ѝ книга, която излиза след „Хари Потър“

Хонорарът си за „Икабог“ Джоан К. Роулинг ще дари на каузи в подкрепа на хора, пострадали от коронавирусната пандемия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Политическа приказка“ за деца от Джоан Роулинг безплатно онлайн (линк)

Хонорарът си за „Икабог“ Джоан К. Роулинг ще дари на каузи в подкрепа на хора, пострадали от коронавирусната пандемия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дж. К. Роулинг изненада почитателите си с новината, че ще публикува първата си детска книга след поредицата за Хари Потър. Озаглавена „Икабог“, писателката я определя като „политическа приказка“. Достъпът до нея засега е безплатен и може да се чете онлайн на специален сайт, където всеки ден се появява по една глава от историята, отбелязва Би Би Си.

„Икабог“ е написана преди повече от десет години за собствените ѝ деца, но писателката решила да я сподели с „децата под карантина или дори с тези, които са отново на училище в тези странни и смущаващи времена“, както пише тя в Туитър.

Откъсите от книгата ще бъдат публикувани всеки ден безплатно до 10 юли. Първите две глави бяха качени в сайта на 26 май и въвеждат читателя сред героите крал Фред Безстрашния, владетел на Корнукопия, и петгодишния Бърт. Появява се и митът са страшно чудовище, наричано Икабог, за което се твърди, че яде деца и овце. Историята е „за истината и за злоупотребата с власт“, обяснява Роулинг.

Още от първите глави става ясно, че една от темите в книгата е неравенството – Корнукопия е „фантастично богата земя“, където хората са щастливи и изискани и имат храна в изобилие. Но в северната ѝ част живее различна група хора, които разчитат на доста по-ограничени ресурси. Северняците често стават обект на подигравка заради „обноските си и тяхната простота“, останалите жители на кралството често имитират говора им.

Америка за България

Първоначалното намерение на Роулинг било да публикува „Икабог“ след седмата и последна книга за Хари Потър, излязла през 2007 г. Но вместо това решила да си даде почивка и прибрала ръкописа на тавана си.

С времето започнах да мисля за нея като за история за двете ми малки деца, защото я четях на тях и това винаги е било щастлив семеен спомен“, споделя писателката в своя уебсайт.

Но преди седмици предложила на децата си, днес вече тийнейджъри, с „Икабог“ да се запознаят и други деца. Макар и писана с идеята, че ще се чете на глас, децата между 7 и 9 ще се справят и сами, смята Роулинг.

Пълното издание ще се появи на английски език през ноември, а хонорара си писателката ще дари на различни каузи, подпомагащи уязвими групи от хора, особено силно засегнати от пандемията. Хлапетата са подканени да нарисуват сами илюстрации към книгата, а най-добрите от тях ще бъдат публикувани в изданието.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3