Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Политическа приказка“ за деца от Джоан Роулинг безплатно онлайн (линк)

„Икабог“ е първата ѝ книга, която излиза след „Хари Потър“

Хонорарът си за „Икабог“ Джоан К. Роулинг ще дари на каузи в подкрепа на хора, пострадали от коронавирусната пандемия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Политическа приказка“ за деца от Джоан Роулинг безплатно онлайн (линк)

Хонорарът си за „Икабог“ Джоан К. Роулинг ще дари на каузи в подкрепа на хора, пострадали от коронавирусната пандемия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дж. К. Роулинг изненада почитателите си с новината, че ще публикува първата си детска книга след поредицата за Хари Потър. Озаглавена „Икабог“, писателката я определя като „политическа приказка“. Достъпът до нея засега е безплатен и може да се чете онлайн на специален сайт, където всеки ден се появява по една глава от историята, отбелязва Би Би Си.

„Икабог“ е написана преди повече от десет години за собствените ѝ деца, но писателката решила да я сподели с „децата под карантина или дори с тези, които са отново на училище в тези странни и смущаващи времена“, както пише тя в Туитър.

Откъсите от книгата ще бъдат публикувани всеки ден безплатно до 10 юли. Първите две глави бяха качени в сайта на 26 май и въвеждат читателя сред героите крал Фред Безстрашния, владетел на Корнукопия, и петгодишния Бърт. Появява се и митът са страшно чудовище, наричано Икабог, за което се твърди, че яде деца и овце. Историята е „за истината и за злоупотребата с власт“, обяснява Роулинг.

Още от първите глави става ясно, че една от темите в книгата е неравенството – Корнукопия е „фантастично богата земя“, където хората са щастливи и изискани и имат храна в изобилие. Но в северната ѝ част живее различна група хора, които разчитат на доста по-ограничени ресурси. Северняците често стават обект на подигравка заради „обноските си и тяхната простота“, останалите жители на кралството често имитират говора им.

Първоначалното намерение на Роулинг било да публикува „Икабог“ след седмата и последна книга за Хари Потър, излязла през 2007 г. Но вместо това решила да си даде почивка и прибрала ръкописа на тавана си.

С времето започнах да мисля за нея като за история за двете ми малки деца, защото я четях на тях и това винаги е било щастлив семеен спомен“, споделя писателката в своя уебсайт.

Но преди седмици предложила на децата си, днес вече тийнейджъри, с „Икабог“ да се запознаят и други деца. Макар и писана с идеята, че ще се чете на глас, децата между 7 и 9 ще се справят и сами, смята Роулинг.

Пълното издание ще се появи на английски език през ноември, а хонорара си писателката ще дари на различни каузи, подпомагащи уязвими групи от хора, особено силно засегнати от пандемията. Хлапетата са подканени да нарисуват сами илюстрации към книгата, а най-добрите от тях ще бъдат публикувани в изданието.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах