POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Политически изгнаници „затворени“ в изложба в Алкатрас

Китаецът Ай Вейвей няма да присъства на откриването, все още е под домашен арест в Пекин

Aй Вейвей ще открие изложба в затвора Алкатра дистанционно. - Политически изгнаници „затворени“ в изложба в Алкатрас

Aй Вейвей ще открие изложба в затвора Алкатра дистанционно.

Китайският художник и политически активист Ай Вейвей открива изложба в прочутия американски затвор Алкатрас, превърнат в музей. Проектът @Large: Ai Weiwei on Alcatraz, организиран от арт фондацията For-Site, ще се проведе от 20 септември до 26 април следващата година в помещенията на блок А, столовата, лазарета и пералното. Изложбата е с подкрепата на Amnesty International.

@Large: Ai Weiwei on Alcatraz включва 176 портрета на „затворници на съвестта” и политически изгнаници, направени от 1,2 млн. блокчета Lego. Сред тях са Нелсън Мандела, Едуард Сноудън и тибетският поп-изпълнител Лоло.

Самият Ай Вейвей няма да присъства откриването изложбата, тъй като също е затворник – той е под домашен арест в Пекин. Дистанционно от ателието си 57-годишният художник координира работата на стотици доброволци, които са ангажирани с проекта.

Ай Вейвей стана световноизвестен в средата на 90-те година на XX в., след като разби публично ваза от династията Хан. На друга пък нарисува логото Coca-Cola. После започна да създава мащабни инсталации от мебели, тухли, велосипеди. Фирмата му Fake Design участва в проектирането на стадиона „Птиче гнездо”, построен за Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Ай Вейвей чупи древната китайска ваза.

Ай Вейвей чупи древна китайска ваза.

Вейвей е преследван от китайските власти заради обществената си дейност. През 2008-а той беше бит от полицията, защото публикува в Twitter сведения за корупция в строителния бизнес, станала причина за многото жертви от земетресението в Съчуан, когато загинаха над 60 000 души, а 26 000 се водят безследно изчезнали. От 2011 г. досега Ай Вейвей е под домашен арест в Пекин по обвинения в икономически престъпления.

Ай Вейвей, "Грозде", 2010

Ай Вейвей, „Грозде“, 2010

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС