POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Политически сражения с клевети и обиди

Кризите на политическата ни сцена разрешавани с дуели и словесни войни в парламента още от Освобождението

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов (вляво) получи отпор на обидните квалификации, които често отправя по адрес на партия „Демократична България“, от депутата от коалиция ПП-ДБ Манол Пейков. Издателят използва парламентарната трибуна, за му постави нов прякор. Снимки: Марин Каравелов/БГНЕС и Личен архив на Манол Пейков - Политически сражения с клевети и обиди

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов (вляво) получи отпор на обидните квалификации, които често отправя по адрес на партия „Демократична България“, от депутата от коалиция ПП-ДБ Манол Пейков. Издателят използва парламентарната трибуна, за му постави нов прякор. Снимки: Марин Каравелов/БГНЕС и Личен архив на Манол Пейков

Някога засегнатата чест, особено на видни и публични личности, е била защитавана в дуел, при това не словесен, а с оръжия. Днес този варварски начин за спор е забравен, но размяната на обидни реплики не е отминала с времето.

Народното събрание на България много пъти, особено след Освобождението, е ставало свидетел на бурни разпри и крайни обиди в пленарната зала. Имало е побои, като този през 1915 г., когато по време на заседание прозвучават реплики „чужденци ви ръководят. Вие се ръководите от чужди комюникета“, „Това сте вие – предатели на България“. Спорът е за заем, който правителството е уредило, а опозицията, подкрепяна от Русия, отхвърля. В залата се оформя нещо като барикада от масата на стенографите и консерватори и либерали започват ръкопашен бой, като дори се замерят с наличните книги. Битката, в която дори са вадени огнестрелни оръжия, завършва, когато в залата влизат полицаи.

Още преди това, през 1880 г., либералът Петко Каравелов, тогава премиер, и кметът на София Тодор Икономов стигат до дуел. Спорът им тръгва от нареждането на премиера Каравелов пазарите да се организират само в съботен ден. Градоначалникът обаче огласява в залата на Народното събрание протест от страна на столичните евреи, за които съботата е свещен ден и това ще ограничи тяхната търговия. Каравелов от трибуната го нарича „интригантин и идиот“. Икономов, силно ядосан, изпраща секунданти при премиера и по всички правила на класическия дуел, те хвърлят ръкавица в краката на министър-председателя. Прякорът на Петко Каравелов бил „лудата крава“. Той отговорил на секундантите с думите: „Кажете на г-на Икономова, че той е десет пъти мюзевирин (интригант, клеветник), и че аз ще му смажа главата както нему, тъй също и на ония, които си би позволили да дойдат от страна на Икономова като парламентьори“. Така дуелът бил отказан.

Каравелов обаче водел битката и на друго поле – той организирал медийна кампания срещу кмета, в която куп вестникари повтарят единогласно, че не може роденият в Шумен Икономов да управлява столицата, като удобно пропускат факта, че самият Каравелов е от Копривщица.

Единственият български дуел, в който в крайна сметка се стига до стрелба, също включва политик – Найчо Цанов. Като собственик на вестник „Народен лист“ той публикува статия, в която нарича консула на Австро-Унгария Доминик Кирали „бракониер“. Дипломатът му изпраща секунданти, които Цанов отпраща с думите, че „това са средновековни отживелици“. След като Кирали публично го обявява за страхливец, политикът приема. През 1898 г. се срещат на поле близо до София и жребият показва, че пръв трябва да стреля Кирали. Той пропуска. Тогава Цанов, вместо да се възползва, хвърля пистолета си с думите:

„Това беше моят начин на протест срещу този варварски обичай на всевъзможни аристократически изроди“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg