Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Политикът не е длъжен да има вкус

Измачкана риза, набръчкани панталони, вехти обувки: защо голяма част от мъжкия състав на българската политическа каста нехае за външния си вид?

Българският премиер Кирил Петков бе на посещение при американския вицепрезидент Камала Харис във Вашингтон на 11 май тази година. Снимка: Министерския съвет - Политикът не е длъжен да има вкус

Българският премиер Кирил Петков бе на посещение при американския вицепрезидент Камала Харис във Вашингтон на 11 май тази година. Снимка: Министерския съвет

Разликата между стил и вкус е тънка работа и трудно може да бъде дефинирана. И все пак: що се отнася до външния вид, преобладава виждането, че стилът е обърнат към социалната сфера, а вкусът – към индивидуалната.

За външния вид на държавните мъже

Нашите държавни мъже очевидно стоят над подобни тънкости. Но ако въпреки всичко се осмелим и запитаме: как е възможно първият министър да се яви във Вашингтон с разкопчана риза и грозно завързана вратовръзка, която сякаш го стяга като юлар, с едно сакце, в което едва се побира, с панталони, които са се набрали на няколко ката над вехтите, отдавна не виждали лустро обувки; как е възможно главният прокурор да се покаже в Брюксел с измачкана риза, с огънати краища на яката, която се е набръчкала около врата му като гофрирана ламарина, риза, която може и да е чиста, но изглежда мръсна; и изобщо, как е възможно по-голямата част от мъжкия състав на родната политическа каста така да нехае за външния си вид – отговорът, който бихме получили, вероятно ще гласи, че те се занимават с важни държавни дела и нямат време за такива дребнавости. И освен това – всичко е въпрос на вкус. (В скоби ще кажа: всичко може да е въпрос на вкус, но това не означава, че няма лош вкус.)

Формата, господа, формата!

Ако приемем изходното мнение за разликата между вкус и стил, ще забележим, че между двете съществува известно напрежение. Вкусът не е произволен набор от „харесвам“ и „не харесвам“, а форма на интелигентност, кореняща се в сетивата. Докато стилът, особено в политическата сфера, има малко общо с интелигентност и изисква преди всичко съобразяване с параметри на социалното поведение, които можем да сведем до формулата: служебното положение задължава. С други думи, политикът не е длъжен да има вкус или да следва модата. Но е важно преди да отиде в Брюксел, във Вашингтон или в парламента, да не забрави да хвърли един поглед в огледалото. За да не се срами той, да не се срамуваме и ние.

Накрая не мога да се въздържа от един чисто сарториален съвет към българския мъж – политик или не. Две неща са най-важни, когато купувате сако: формата на раменете и дължината на ръкавите. И още: вратовръзка и джобна кърпичка никога в един цвят или с един десен.


Източник: „Дойче Веле“. Заглавието е на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg