Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Политици настояват Бениоф и Уайс да се откажат от сериала „Трите тела”

Според сенатори от партията на Тръмп това е сигнал, че САЩ подкрепят геноцид

Дейвид Бениоф и Дан Уайс. Снимка: Хелън Слоън/HBO - Политици настояват Бениоф и Уайс да се откажат от сериала „Трите тела”

Дейвид Бениоф и Дан Уайс. Снимка: Хелън Слоън/HBO

„Нетфликс” да се откаже от плановете си за екранизация на триголияга „Трите тела” на Лиу Цъсин, искат сенатори от Републиканската партия в САЩ, съобщи в Туитър сенатор Марша Блекбърн. Причината е, че авторът на романа публично поддържа политиката на китайското правителство срещу мюсюлманите уйгури в Синдзян.

През 2019 г. в интервю за списание „Ню Йоркър” той е заявил подкрепата си за „превъзпитанието” на уйгурите, като ги е сравнил с терористи и е подчертал, че китайското правителство се грижи за благосъстоянието им. В специално писмо сенатор Блекбърн от Тенеси и сенатор Рик Скот от Флорида твърдят, че с екранизацията на романа на Цъсин, който при това е привлечен като консултант-продуцент, „Нетфликс“ дава погрешен сигнал, че тези „престъпления” на китайските власти са нещо нормално или простимо. Сенаторите намекват в писмото си, че стрийминг компанията и Холивуд твърде често се съобразяват с изискванията на китайската цензура.

Наскоро подобен скандал се разрази и покрай филма „Мулан”. Конгресмени се обърнаха към директора на „Дисни” с молба да обясни сътрудничеството си с властите на Синдзян по време на снимките на филма.

Вижте още: ОЩЕ КРИТИКИ СРЕЩУ „МУЛАН“, ЗАДАВА СЕ БОЙКОТ И В КИТАЙ

„Решението да се снимат части от филма в сътрудничество с местните служби за безопасност е мълчаливо признание на легитимността на тези престъпници, чиито действия могат да бъдат приравнени към геноцид”, бе казано в тяхното изявление.

В началото на септември стана ясно, че шоурънърите на „Игра на тронове” Дейвид Бениоф и Даниел Уайс ще снимат новия сериал на Нетфликс по „Трите тела” на Лиу Цъсин. Сценаристите нарекоха произведението „най-амбициозната научна фантастика, която сме чели”.

БЕНИОФ И УАЙС ЩЕ СНИМАТ ФАНТАСТИЧНАТА ТРИЛОГИЯ НА ЛИУ ЦЪСИН ЗА „НЕТФЛИКС“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС