Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Полицаи спряха кражба на две картини на Рембранд

Извършителят не успял да ги изнесе от галерията

Изложбата „Светлината на Рембранд“ може да бъде разгледана до 2 февруари 2020 г. Снимка: Галерия „Дълуич“ - Полицаи спряха кражба на две картини на Рембранд

Изложбата „Светлината на Рембранд“ може да бъде разгледана до 2 февруари 2020 г. Снимка: Галерия „Дълуич“

Дързък опит за кражба на две ценни картини на Рембранд от лондонска галерия е бил осуетен от местната полиция. Заподозреният влязъл с взлом в галерия „Дълуич“ в южната част на града на 14 ноември вечерта, но охраната успява да подаде сигнал навреме в полицията и двете платна дори не напускат сградата, съобщава Би Би Си.

От галерията изтъкват „силната охрана“ и „бързия отговор на „Метрополитен“. Двете картини са част от изложбата „Светлината на Рембранд“, която засега ще остане затворена за посещения, докато тече разследването.

Все още не е ясно дали полицията издирва един или повече заподозрени. В изявление до медиите, където се дават детайли за извършеното престъпление, се описва, че полицай е тръгнал да бяга след вероятния извършител, но той използвал спрей с неуточнена течност, за да напръска служителя на реда в очите. Така нарушителят се измъква успешно. Полицаят не е пострадал тежко и с помощта на охранителите бързо са открити и двете картини, които не са напускали галерията.

Не се уточнява кои точно платна се е опитал да отмъкне нарушителят, но и двете не са пострадали при инцидента, уточнява „Гардиън“. Общо 35 са картините, рисунките и офортите, изложени в залите на галерията. Сред тях има заемки от Лувъра, от Националната художествена галерия, от Кралската колекция и от „Рейксмузеум“ в Амстердам.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС