Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полицаят, прострелял мигрант – убиец или за орден?

Фейсбук за мъртвия афганистанец и граничаря с рикошета

„Български граничари застреляха човек. Първият случай, при който е убит човек, при прекосяване на граница на член на ЕС от началото на миграционната криза в Европа. Човек, а не нещо друго. Казват, убит от изстрел във въздуха. Убийствен въздух“, написа във Фейсбук поетът Стефан Иванов. - Полицаят, прострелял мигрант – убиец или за орден?

„Български граничари застреляха човек. Първият случай, при който е убит човек, при прекосяване на граница на член на ЕС от началото на миграционната криза в Европа. Човек, а не нещо друго. Казват, убит от изстрел във въздуха. Убийствен въздух“, написа във Фейсбук поетът Стефан Иванов.

Убитият нелегален мигрант край турската граница в четвъртък вечерта предизвика остра полемика в социалните мрежи. Докато темата все още не е подхваната за политически цели в разгара на предизборната кампания, родните интелектуалци и общественици вече реагираха – но съвсем не еднозначно. 

Сред първите, които излязоха с позиция, бе директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров – в изявление до медиите той заяви, че даденият пример от граничните полицаи е „добър“ и те заслужават висш държавен орден ижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). След коментара на историка журналистът Георги Тошев призова за директен бойкот на Божидар Димитров, художникът Чавдар Гюзелев го нарече „Бутафореца“, а писателят Златко Енев определи илюзиите му като „детински“.

Оказа се обаче, че тезата на Димитров се подкрепя масово в коментари във форумите или под статуси на популярни личности във Фейсбук. Предложението за държавна награда повдигна в предаването „Преди обед“ на bTV и музикантът Димитър Ковачев – Фънки, който риторично запита защо в темата се задълбава толкова, след като е „ясна“:

„Защо ровим, бе? То е ясна историята – какво има толкова? Петдесет бастуна в тъмната гора с мускули, на възраст 30 години, и трима наши, които се чудят какво да правят. Тази пресконференция полицията трябваше да я направи в 10 часа вечерта на Витоша, за да видят журналистите човек как се чувства в тъмната гора, отвсякъде може да ти скочи всеки. Добре, че са успели да ги хванат, тези хора са за награда. Представете си тези петдесет човека, които излъчват агресия, около тях е пълно с камъни и какво ли не, тъмница навсякъде. Помислете само“.

Истинският сблъсък на мнения очаквано се осъществява във Фейсбук. Там вече се изказаха писатели, журналисти, общественици, обикновени граждани с позиция, духовни лица.

Вижте някои от публичните коментари във Фейсбук, посветени на темата (някои са публикувани с минимални редакция и съкращения):

Милена Фучеджиева, писател

Ако някой все още не е разбрал, Европа е във война, дори американците го казаха. И ще има много повече от един убит – и не само на нашата граница.

Аз си спомням за един атентат в Бургас, в който избиха доста невинни хора. Не беше на границата, не бяха бежанци нито избитите, нито убийците. Ако границата не изпълнява функцията си, тепърва предстоят подобни атентати и не само срещу израелски туристи, а срещу всички „неверници“.

Както писа някой, БХК ще настояват за посрещане с хляб и сол на границата 😉

Няма как да стане. Това е граница. Милиони хора искат да я преминат и ще я прекосят легално или нелегално, с цената на всичко. Хората, готови на всичко, са опасни. А ние сме суверенна държава, каквито са всички европейски държави. Понякога ще има и убити, и не само в България, защото всеки ще си защитава територията и населението.

Това е граница, а не споменът за „Макдоналдс“ в Дамаск.

Манол Глишев, историк

Тази нощ българската (гранична) полиция е убила човек.

Не, не е имало „група от около четиридесет въоръжени мъже“. Нито е имало „рикошет“. Имало е един изстрел в тила. Това е убийство. Не грешка, не изоставяне, не безотговорност. А убийство.

България няма пари за армия, а за полиция. Полицията в България не защитава страната, а убива невъоръжени хора с изстрел в тила.

Не, няма „вътрешно разследване“. Никога няма. Няма отговорност, няма оставки, няма дори елементарен, дори лицемерен израз на съжаление. Има лъжи и прикриване на убиец. Това не е първият случай и е логично продължение на много десетилетия безпросветна полицейщина. И веднага започват разсейванията, замазванията и лъжливите внушения, целящи да ни отклонят от голия, крещящ факт.

Българската полиция е винаги силна срещу невинния и винаги безпомощна срещу виновния, това го знаем отдавна. Куршумът е в тила на всеки съвестен гражданин. Куршум в тила ни е и това, че докато един непознат беглец на границата е бил застрелян като животно и екзекуторът му ще бъде прикрит, то в София един доказан престъпник и предател на нацията не може да бъде дори арестуван заради някакъв си имунитет.

България е страната, от която започна убиването на бежанци. Няма друг такъв позор в целия цивилизован свят. „Но те идват незаконно тук. Те са диваци. Те са джихадисти. Ние се боим за себе си. Не сме им длъжни с нищо. Браво на полицая-пазител на границата“… Всеки, който мисли така, оправдава убийство на невъоръжен човек чрез изстрел в тила. Всеки, който мисли така, е страхливец, подлец и съучастник в убийство. Всеки, който не го разбира инстинктивно и се опитва да спори, да осмисля, да рационализира, е вече убит. Дано това да не са мнозинството българи.

Бог да прости невинния. Но никаква прошка за гарваните над трупа.

Емил Джасим, учител

Бежанците почнаха да се „самоубиват“ с „въздушен“ и „рикоширал“ изстрел в гърба, а?

‪#‎ЗабравямеЧеСмеЧовеци

Капка Тодорова, журналист

Петъчна тема: покрай застреляния човек в Средец (тук ще вметна само популярния лозунг в Германия „няма нелегални хора“) всеки трети аргумент на защитниците на МВР, а и на всякакви други каузи, в които присъства мюсюлманска тема, е, че ако н евземем мерки, ще дойдат едни орди тук да ни изнасилват. Та мисълта ми е каква е тая сексуална травма в българското общество? За каквото и да се говори, винаги се намират една дузина юнаци, които смятат, че накрая всичко ще свърши с масово анално изнасилване – съжалявам за израза, но точно това е май най-големият страх. Не съм психолог и много се чудя от какво може да се причини такава масова травма. Вероятно от историите от ранна детска възраст за лошите турци, дето изнасилвали и клали наред?

Отец Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир

„Няма нелегални хора“. Има убийство под прикритието на „закона“ и „униформата“. И ако за доброто на всички ни, някой трябва да си тръгне от България, това са не бежанците, а националистите, расистите, ксенофобите и параноиците, които тровят държавата ни, обществото ни, въздуха ни… И убиват!

Йоцо Пацов, писател

Чета в мрежата, че някакви национални предатели призовават да се накаже граничаря, който е застрелял нарушител на границата – волно или неволно. Вероятно съм старомоден, но за мен когато български граничар по време на служба в защита на българската граница застреля нарушител на същата тази граница, то той трябва да бъде не просто оневинен незабавно, а да бъде представен за държавна награда и да му бъде присвоено по-горно звание. Вместо това дори името на този истински българин се крие старателно, вместо публичните личности да говорят за мъжеството на човек, който не се е поколебал да извади и употреби оръжие, както повелява дългът му, в пълно съответствие с функциите му на защитник на Отечеството, те безсрамно и нагло говорят за наказание!

Извинете, наказание за какво? За това, че си българин, че защитаваш България, че си смел, че си решителен, че изпълняваш дълга си? С други думи родолюбието или патриотизмът, Родината или Отечеството, честта и достойнството, смелостта и себеотрицанието, решителността и защитата на правото са празни думи пред така велеречиво натрапваната ни безпринципна толерантност. Млади мъже пъплят като хлебарки в нощна доба из дебри и трънаци през нашата граница, а ние, вместо да изгребем брашнениците на бабичките от пограничните села и да ги накараме на зареда да месят, та да срещат същите тези хлебарки с хляб и сол, ги стреляме! Каква несправедливост! Може ли обаче да попитам защо същите тези бежанци на ужким не отидат на контролно- пропускателния пункт, каквито има по всички български граници, и от там да влязат в страната, ако поставените там с тази цел служители им разрешат?

Нямали документи? Има закони, спогодби, наредби, които третират такива случаи – но това очевидно не влиза в плановете на тези нарушители. Закономерен е и въпросът как така цяла рота млади мъже са минали безпрепятствено цяла Турция с нейната превъзходна полицейска машина, та да стигнат до под моста при Средец и да ги задържат трима наши граничари? И не станаха ли много тези негодяи, които мародерстват войната в Сирия и се присламчват като лешояди към истинските жертви на това клане?

Иван Кутиков, композитор

Трябва да си наистина кръгъл идиот, ако не разбираш, че границите, на която и да е държава НЕ МОГАТ да бъдат преминавани незаконно! Навсякъде по целия свят се стреля НА МЕСО, ако нарушителят не се подчини на командите на граничарите да спре и/или да се върне обратно! Явно никой тук не е бил в армията. Тези 50 млади и агресивни мъже НЕ СА Сирийци, нямат жени и деца със себе си, те НЕ СА бежанци, а войници на Исляма с определена мисия, събудете се! България върви доста бързо към гражданска война, не усещате ли, че гневът на хората се надига! Скоро на всички ще им писне от немотия, бежанци, ислям и т.н. и хората ще започнат да се въоръжават.

Леа Коен, писател

Е много се е променила България! Преди граничарите стреляха по ония, дето излизаха, сега – по тия дето влизат. Стрелба да има! Туй се вика патрЕотизъм: и преди, и сега!

Миролюба Бенатова, журналист

МВР твърди, че било неизбежно един от 54 мними афганистанци, да пострада фатално от рикошет. И така да е, все пак, не е лошо при представянето на информацията около инцидента да се споменава от време на време, че репортерският разказ е построен изцяло по версията на главния секретар на вътрешното министерство. Репортери, които говорят като очевидци, каквито не са, изглеждат като говорители на полицията, а не като независими анализатори на информация от различни източници.

Евгени Димитров, фотограф

Има нещо, което много хора не можаха да разберат покрай снощния инцидент на границата. Граничарите са правили, каквото са правили, но ръководството на МВР и повечето журналисти обработват ситуацията по много неправилен начин. Абсолютно противопоказно е в първите изявления, макар и неофициални, МВР да лъже, че е имало престрелка. После, не може някакви агрегатори на контент, нарочно не ги наричам журналисти, да пишат текстове, все едно са били свидетели в първо лице на случилото се. С това само помагат за всеобщото озверяване и оглупяване на нацията. Вероятно граничарите, които са били трима, не са имали голям избор срещу 50 души афганистанци. Но нито МВР, нито останалите по веригата реагират адекватно в първите моменти. А сега патриотичните долнища ще получат ново вдъхновение да пишат из нета на шльокавица призиви за изтребление на бежанците.

Найо Тицин, журналист

Цял ден чакам някоя институция да каже: Изразяваме съболезнования на близките на загиналия имигрант. Българската държава ще направи всички усилия да издири и да предаде на роднините тленните останки на загиналия в този нелеп инцидент. За нас като страна част от Европейската цивилизация най-висша ценност е човешкият живот!

Е, не чух такова изявление! Което ме навежда на следните въпроси: Означава ли, че като е афганистанец загиналият, той няма семейство и роднини и не трябва да изразим съболезнования? Означава ли, че като е афганистанец това автоматично го прави терорист и си е заслужил куршума? И най-важният въпрос: Коя е най-висшата ценност за нас като европейци? Защото ако не е човешкият живот, веднага се превръщаме в онези, които наричаме терористи!

Георги Тошев, журналист

В цивилизования свят лица като Божидар Димитров не само не оглавяват национална културна институция, но са и линчувани от медиите! В България това лице продължава да шества из медиите и да ръси глупости! Срам!

Стефан Иванов, поет

Български граничари застреляха човек. Първият случай, при който е убит човек при прекосяване на граница на член на ЕС от началото на миграционната криза в Европа. Човек, а не нещо друго. Казват, убит от изстрел във въздуха. Убийствен въздух.

Марин Бодаков, поет

„Мигрант“ – каква разчовечена дума…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg