Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полицейско насилие и бой над журналисти на протеста

Димитър Кенаров арестуван, репортери от Би Ти Ви обгазени, фотографи с потрошена техника (видео)

„Днес, докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Фотоапаратът ми беше отнет и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Многократно се идентифицирах като журналист, без резултат", написа Димитър Кенаров в Туитър, помествайки и своя снимка след побоя. - Полицейско насилие и бой над журналисти на протеста

„Днес, докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Фотоапаратът ми беше отнет и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Многократно се идентифицирах като журналист, без резултат", написа Димитър Кенаров в Туитър, помествайки и своя снимка след побоя.

След 2 септември вече е ясно, че във Факултета по журналистика трябва да въведат лекции по самозащита от полицейско насилие. От опит разбрахме, че журналистическата карта, камерата и микрофонът, мисията в полза на обществото не са преграда пред палките и щитовете на силите на реда. 

Няколко български журналисти с акредитация и професионална техника са били задържани, бити или обгазени по време на протеста в центъра на София. Димитър Кенаров, журналист и публицист, автор на материали за американските издания Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, New York Times, и Virginia Quarterly Review е бил арестуван по време на полицейско „разчистване” на Ларгото, макар да се е легитимирал с журналистическа карта, разказва самият той в Туитър, където помества и своя снимка след сблъсъка с органите на реда. Кенаров е бил проснат на земята, закопчан с белезници, душен е и е викал, че не може да диша, но това не е спряло полицаите. Фотоапаратът, с който е документирал протестите, е иззет и не му е върнат. Един от полицаите е взел журналистическата му карта, за да я покаже на свой началник, но картата е била върната без резултат, твърдят от Асоциацията на европейските журналисти. Отказан му е адвокат. Бил е задържан в 5-то РПУ до ранните часове на следващия ден, след което е бил освободен.

Според разказа на самия Димитър Кенаров, цитиран от „Свободна Европа“, изживяването е било натоварващо:

„Това бяха хора, упражняващи огромна сила, те ме затискаха на земята. Аз казах няколко пъти, че не мога да дишам, задушавах се. Един от ритниците беше в окото, но за щастие е уцелил долната му част. Днес разбрах, че само това го е спасило”.

Журналистът е отразявал сбълъсъци и в Турция, Украйна, Крим, Беларус, но досега специалният му противогаз-шлем с означение „PRESS” винаги е бил гаранция срещу полицейски своеволия.

В любителско видео (12:43) се чува как Кенаров вика „Журналист съм“, докато полицаи го отвеждат:

С полицията снощи са имали сблъсък и други журналисти. Николай Дойчинов, фоторепортер в Агенция „Франс прес“, разказва пред Клуб Z, че е бил с група фотографи, когато до него застава полицай и започва да го удря с палка в гърба. Чупи фотоапарата му целенасочено. От сблъсъка Дойчинов излиза със сцепен лакът, подута ръка и охлузвания от палката по гърба.

„С колегите така останахме откъм страната на фонтана на президентството. Там полицаите започнаха да бият и да дърпат различни хора. В един момент видях мой колега, сега оператор в Киноцентъра, който беше целият в кръв. Тогава жандармерията започна да избутва хората към фонтана с щитове и агресивно притискане без предупреждение, че трябва да се отстъпва – директно бутаха в лек тръс”, разказва Дойчинов пред Клуб Z.

Пред хотел „Балкан” е бил обгазен и Ладислав Цветков, фоторепортер от Би Ти Ви, според когото полицията не се е опитала да разбере кои са организаторите на провокациите, довели до ескалация на напрежението. Цветков е бил напръскан в очите с лютив спрей.

По-рано през вчерашния ден репортерът на БНТ Николай Минков и операторът Мирослав Милков бяха откарани с линейка в болница заради обгазяване с лютив спрей. Прегледът в ИСУЛ е показал, че дозата сълзотворен газ е била доста висока. Репортерът на БНТ е получил конвулсия, гърч, а диагнозата му е химично изгаряне на коронеята и конюнктивалния сак.

„Избутаха ни с щитовете, получих и лек удар с щит”, разказа Минков пред БНТ.

По същото време криминалният репортер на Би Ти Ви Канна Рачева и операторът Борислав Мавров са били напръскани със сълзотворен газ, който попаднал в очите им. По думите на журналистката, по време на избухнало напрежение между полицията и демонстрантите униформените извадили малки шишенца с газ и започнали да пръскат протестиращите.

„Вие сте с шлемове, ние сме без. Защо го правите?“, били думите на репортерката, отправени към жандармерията.

Късно вечерта датският репортер Алекс Дер Стоерст е записал как е заплашван от български полицай по време на протестите. Инцидентът е станал пред сградата на бившия партиен дом, днес българския парламент.

„Може ли да си представите, че това се случва в европейска страна – казва журналистът в Ютюб-канала за България Crazy Bulgarian. – Българската полиция се закани да ме шамари, разби ми няколко пъти камерата и се опита да ме сплаши, за да не заснема екстремния им насилствен арест на мирни протестиращи.“

Асоциацията на европейските журналисти в България остро осъди незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи. В официалното изявление на организацията се казва:

„АЕЖ категорично осъжда полицейското насилие над журналисти, отразяващи протестите. Има данни и за други незаконни действия на полицията срещу журналисти. Няколко наши колеги от различни медии бяха удряни и обгазени при протестите в сряда. Имаме информация и за друга повредена фотографска техника на репортери.

АЕЖ наблюдава всички тези случаи и ще уведоми международните си партньори за бруталните полицейски действия срещу Димитър Кенаров. Асоциацията ще осигури подкрепа на журналиста да потърси правата си по съдебен път”.

В същия дух е и изявлението на Съюза на българските журналисти. Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заявява в сайта на СБЖ:

„В СБЖ сме крайно възмутени и остро осъждаме насилието, употребено срещу граждани и журналисти по време на протестите на 2 септември.

Репортерски екипи, изпълняващи своите професионални задължения да отразяват събитията и да информират за тях обществото, получиха поражения и бяха малтретирани, защото се оказаха в обсега на репресивни действия, от които пострадаха и десетки граждани.

Смятаме това за абсолютно недопустимо и несъвместимо с демократичните норми. Отхвърляме опитите вината за насилието да се прехвърля върху протестиращите и да се приравняват хилядите мирни демонстранти към шепа очевидни провокатори, които силите на реда бяха длъжни да изолират и неутрализират своевременно и без вреда за останалите граждани. Вместо това беше развихрена безразборна репресия”.

Официално изявление направи и Съветът за електронни медии. В изпратената до медиите позиция се казва:

„Съветът за електронни медии осъжда всяко насилие, което нарушава човешки права и свободи, а насилието срещу журналисти е позор за всяко общество“.

СЕМ настоява всеки да уважава работата на журналистите и репортерските екипи, защото журналистите са „очите и ушите” на гражданското общество и всеки опит те да бъдат „обгазени” или наранени е „атентат срещу свободата на словото“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg