VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полиция срещу „Американски психар“ в Австралия

Властите наредили на книжарница да махне романа от рафтовете си

Крисчън Бейл играе психаря в екранизацията на книгата. - Полиция срещу „Американски психар“ в Австралия

Крисчън Бейл играе психаря в екранизацията на книгата.

Когато е публикувана за пръв път през 1991 г., книгата „Американски психар“ е наречена „дълбоко и напълно отвратителна“ от поета Андрю Моушън и „най-гнусното предложение за сезона“ от „Ню Йорк Таймс“. Повече от 25 години по-късно противоречивият роман на Брет Истън Елис (а той без съмнение би се зарадвал) стана обект на полицейска акция, при която властите са изискали от книжарница в Австралия да премахме книгите от рафтовете си. Причината – в страната творбата може да се разпространява само в непрозрачна опаковка и да се продава единствено на възрастни лица.

„Американски психар“ разказва за служителя от „Уолстрийт“ (и психопат) Патрик Бейтман и премеждията му, свързани с изнасилване, изтезания, канибализъм, убийства и некрофилия. Според законовата класификация на книгата в Австралия, тя не може да се продава на непълнолетни, а книжарите са длъжни да я държат скрита в непрозрачна опаковка.

Когато още в началото на 90-те стана ясно за решението на австралийските власти, Истън Елис заяви, че то силно му допада.

„Казах на издателя ми, че искам всичките ми книги да бъдат ограничени и сложени в малките пликове – коментира тогава писателят. – Това е като малък сандвич!“

Според собственика на книжарницата в Аделайд, Джейсън Лейк, обаче вината не е в служителите, а в издателите, които им изпратили новото издание на романа, с предговор от Ървин Уелш (който го нарича „една от най-великите книги на нашето време“), без задължителните опаковки.

„Във вторник ми се обади жена, която беше много агресивна и питаше защо продаваме така класифициран продукт без опаковката му – казва пред Ей Би Си Лейк. – Отговорих ѝ, че така ни я доставиха. Няма начин аз или служителите ми да премахнем обвивката.“

Три дни по-късно, в петък, полиция пристигнала в книжарницата и изискала книгите да бъдат свалени от рафтовете.

Въпреки че е минал четвърт век от първата публикация, „Американски психар“ продължава да разделя общественото мнение на две. През 1991 г. „Гардиън“ нарече романа „груб, скотски и дълъг“, както и „лошо написан“. Австралийският книжар днес заявява, че е на страната на онези, които са разочаровани от книгата, като се шегува, че той трябва да е забранен не заради съдържанието, а заради „качеството на стила“.

„Изобщо не е велика книга, но това е сатира, за бога – казва Лейк. – Това е коментар върху онзи период в Щатите, цялата ера във възхвала на алчността. В либералното общество хората трябва да са свободни да четат каквото поискат.“

Издателят на „Американски психар“ Пан Макмилън пък казва, че малък брой от тиража наистина е бил без опаковките си – заради непредвидена грешка в печатницата. По неговите думи, след като е станало ясно за проблема, книжарите са били уведомени, че могат да заменят „дефектните“ книги.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90