Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полицията разследва заплаха срещу Дж. К. Роулинг заради Салман Рушди

„Ти си следващата“, гласи коментар под поста на писателката в подкрепа на нападнатия Рушди, Туитър отказа да го премахне

Дж. К. Роулинг бе сред стотиците, осъдили нападението над Салман Рушди в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Полицията разследва заплаха срещу Дж. К. Роулинг заради Салман Рушди

Дж. К. Роулинг бе сред стотиците, осъдили нападението над Салман Рушди в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията разследва заплаха срещу Дж. К. Роулинг, отправена онлайн след реакцията на писателката за атаката над Салман Рушди в Ню Йорк, която едва не отне живота му. Авторката на литературната поредица за Хари Потър бе сред стотиците писатели, политици и общественици, реагирали след публичното нападение над Рушди.

„Ужасяващи новини. Отвратена съм – написа тя часове след нападението, споделяйки статия с новината. – Дано да е добре.

„Не се тревожи, ти си следващата“, отговори потребител на име Мир Асиф Азис.

По-късно Роулинг публикува екранна снимка на заплахата и отбеляза, че полицията е била известена както за тази, така и за други заплахи срещу нея, съобщава „Гардиън“.

„Получихме сигнал за онлайн заплаха и служителите ни в момента провеждат разследване“, потвърди говорител на шотландската полиция.

Преглед на същия Туитър акаунт показва, че въпросният потребител приветства Хади Матар, обвинен за опит за убийство над Рушди.

Писателката получи подкрепата и на „Уорнър Брос Дискавъри“, компанията, адаптирала книгите на Роулинг за екран:

„Ние заставаме зад нея и зад всички писатели, разказвачи на истории и творци, които смело изразяват творчеството и мненията си. Компанията ни вярва в свободата на изразяването, в мирния диалог и в оказването на подкрепа за всички онези, които представят вижданията си публично. Нашите мисли са със сър Салман Рушди и семейството му след този безсмислен акт на агресия в Ню Йорк. Строго осъждаме всяка форма на заплаха и агресия там, където има разминавания в мненията, вярванията и възгледите.“

Роулинг разказа в профила си още, че потърсила помощ от Туитър, но получила следния отговор:

„След разглеждане на предоставената информация, установихме, че съдържанието, което сте докладвали, не нарушава правилата на Туитър. Оценяваме вашата помощ и ви насърчаваме да се свържете отново с нас, ако забележите други потенциални нарушения.“

От компанията са били потърсени за коментар от „Гардиън“, но засега представителите ѝ не са се свързали с медията.

Роулинг е сред стотиците популярни фигури, които се обявиха в подкрепа на Рушди, заедно с Иън Макюън, Нийл Геймън, Стивън Кинг, Борис Джонсън, Еманюел Макрон, Джо Байдън и други.

Вижте още: „САЛМАН РУШДИ ПЛАТИ ВИСОКА ЦЕНА…“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС