Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Половин година по-късно, но идва: Гидон Кремер в Зала „България“

Цигуларят с два концерта, с две различни програми, с двама диригенти

Гидон Кремер. Снимка: Софийска филхармония - Половин година по-късно, но идва: Гидон Кремер в Зала „България“

Гидон Кремер. Снимка: Софийска филхармония

Виртуозният цигулар Гидон Кремер все пак ще свири със Софийската филхармония, макар и повече от половин година след планираното. Прочутият музикант трябваше да излезе пред българска публика за два концерта в началото на октомври 2020 г., но заради Ковид-ограниченията се наложи да го замести цигуларят Светлин Русев. Въпреки отлагането, Кремер ще спази обещанието си към българската публика и пристига за два концерта с различни програми – на 18 и 22 април. С двама диригенти. Мястото е Зала „България“.

В първата програма, планирана като матине от 11 ч., Кремер ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър в ла минор от Шуман. Във втората част ще прозвучи Симфония No 29 в ла мажор от Моцарт. Диригент е Найден Тодоров.

Във втория концерт програмата включва „Здрач“ за две цигулки и струнен оркестър от Гиа Канчели и Симфония No 9 в до мажор от Франц Шуберт. Диригент е Урош Лайовиц.

Кремер е носител на редица големи награди, сред които „Грами“, „Ехо Класик“, Императорската награда за музика, първи награди от конкурсите „Паганини“ (1969) и „Чайковски“ (1970). Тъкмо наградата от 1970 г. дава началото на популярността му на Запад.

Започва да учи цигулка на 4-годишна възраст при баща си, който преживявава Холокоста, също и при дядо си – и двамата изтъкнати изпълнители. На 7 постъпва в Музикалното училище в Рига и бележи бърз напредък, а на 16 получава Първата награда на Латвийската република. Две години по-късно започва да учи в Московската консерватория при Давид Ойстрах.

През последните пет десетилетия той изгради и затвърди в целия свят репутацията си на един от най-оригиналните и вълнуващи артисти на нашето време. Изнасял е рецитали на почти всички големи концертни сцени по света, свирил е с най-изтъкнатите оркестри на Европа и Северна Америка и е работил с повечето големи диригенти.

Репертоарът му е изключително богат – той изпълнява пълния набор от класически и романтични шедьоври за цигулка и със същата лекота свири творби на водещи композитори от ХХ и XXI век като Берг, Хенце и Щокхаузен. Цигуларят изпълнява произведения на композитори като Алфред Шнитке, Арво Пярт, Гия Канчели, София Губайдулина, Валентин Силвестров, Луиджи Ноно, Едисон Денисов, Ариберт Райман, Петерис Васкс, Джон Адамс, Виктор Кисин, Майкъл Нийман, Филип Глас, Леонид Десятников и Астор Пиацола.

Превърнал е в своя кауза популяризирането на съвременните композитори и новата музика за цигулка. Изключително продуктивен в записването на музика, Гидон Кремер има над 120 албума.

През 1997 г. Кремер основава камерния оркестър „Кремерата Балтика“ за насърчаване на даровити млади музиканти от трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва. През последните две десетилетия ансамбълът и неговият основател пътуват интензивно и участват във водещи фестивали и концертни събития по света. Най-новият им албум, издаден през октомври 2015 г., е по повод 80-годишнината на Гия Канчели и съдържа две творби на големия грузински композитор: „Киароскуро“ (Светлосенки) за цигулка, струнен оркестър и перкусии и „Twilight“ (Здрач) за две цигулки и струнен оркестър (солисти – Гидон Кремер и Патриция Копачинская). И двете творби получават висока оценка от критиката и международната публика няколко седмици след излизането на албума.

Гидон Кремер свири на цигулка „Амати“ от 1641 г. Автор е на четири книги, последната от които е „Писма до един млад пианист“ (2013). Преведени са на няколко езика.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90