Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Половин милиард евро за реконструкцията на Гран Пале

Първият голям ремонт на Двореца от построяването му за Световното изложение в Париж през 1900 г.

По реконструкцията на Гран Пале работи френско-италианското архитектурно бюро LAN. Снимка: LAN - Половин милиард евро за реконструкцията на Гран Пале

По реконструкцията на Гран Пале работи френско-италианското архитектурно бюро LAN. Снимка: LAN

Гран Палѐ, Големият дворец, който всяка година приютява най-значимите културни събития във френската столица – от арт панаири, временни проекти като ретроспективите на Диего Веласкес и Пол Гоген, изложби като Monumenta, до модни ревюта – за първи път от времето на построяването си за Световното изложение през 1900 г. ще бъде реконструиран, съобщава theartnеwspaper.ru.

Най-голямото изложбено пространство на Париж ще бъде затворено за три години от 2020-а. Международното изложение на съвременно изкуство (FIAK), Paris Photo – големият панаир, посветен на художествената фотография, и Парижкото биенале на антиквариата вече си търсят други площи.

Според съобщението на управляващата го организация – Асоциация на националните музеи, в логистиката на Гран Пале ще настъпят значителни промени. Предвижда се различните части на сградата да бъдат свързани по нов начин – от нова пешеходна улица, която ще носи името „Рю де Пале“. Ще бъде отворен и нов вход към Двореца на откритията и изобретенията, който ще бъде присъединен към основното здание.

В обновеното пространство, по чиято организация работи френско-италианското архитектурно бюро LAN, се планира да се провеждат от едно до четири изложения годишно. Общо залите ще бъдат шест, една от тях ще бъде посветена на националните съкровища на Франция (които ще бъдат представени в цифроф вид), в друга е възможно някои от тях да бъдат изложени в оригинал, а в трета ще се разказва за славната история на Двореца и събитията, случвали се в него от 1900 г. насам.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Цената на реконструкцията е 466 милиона евро, от които 288 милиона са отпуснати от държавата, 150 милиона от Асоциация на националните музеи, а други 25 милиона – от компанията „Шанел“, която провежда тук своите модни ревюта.

За посетители Гран Пале ще бъде отворен през пролетта на 2023 г., а през лятото на 2024-а на фона на ефектни декори в голямата зала ще се състоят състезанията по фехтовка и таекуондо от Олимпийските игри.

Гран Пале се намира на булевард „Шанз-Елизе“ и е построен само за 3 години за Световното изложение в Париж през 1900 г. по случай предстоящото начало на ХХ век. Над 40 художника са оформили фасадата от статуи, фризове, мозайки и керамични орнаменти. Но и след Изложението историята на Гран Пале е свързана с интересни събития. От тук тръгват няколко художествени течения, а през Първата световна война Дворецът е превърнат във военна болница.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах