Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Половината от западноевропейците произлизат от един „крал“

Живял преди 4 хиляди години, неизвестен монарх е променил реда на континента

Изследване анализира разликите между Y-хромозомите на повече от 1200 мъже от 26 държави по света, данни, събрани в рамките на проекта „1000 генома“. - Половината от западноевропейците произлизат от един „крал“

Изследване анализира разликите между Y-хромозомите на повече от 1200 мъже от 26 държави по света, данни, събрани в рамките на проекта „1000 генома“.

Половината от западноевропейските мъже произлизат от един „крал“ от Бронзовата епоха, баща на династия от благороднически елит, която се разпростряла из Европа, показва ново изследване. Въпросният монарх, живял преди около 4 хиляди години, изглежда е бил един от най-ранните вождове, владели континента, пише британският „Телеграф“.

Той е бил част от нов ред, избухнал в Европа след Каменната епоха, заличавайки предишния неолитски период и заменяйки го с йерархични общества, управлявани от могъщ елит.

Възможно е неговата власт да е произтичала от надпредъка в технологията – като работата с метал и транспорта на колела, които позволявали организирано военно дело за първи път в историята.

Въпреки че е ясно кой е бил вождът или къде е живял, учените са убедени, че той е съществувал заради генетичните вариации в днешните европейски народи, обяснява д-р Крис Тайлър-Смит от Института Welcome Trust Sanger.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според него Европа е видяла много рязко увеличение на населението си само в рамките на няколко поколения. Генетиката не може да каже защо това се е случило, но е категорична, че малък брой аристократи са контролирали репродукцията и са доминирали в обществото.

„Половината от западноевропейците произлизат само от един мъж. Можем само да спекулираме как се е случило – коментира Тайлър-Смит. – Възможни хипотези са колесният транспорт, работата с метал и организираното военно дело, всички те предстои да се разглеждат.“

Изследването анализира разликите между Y-хромозомите на повече от 1200 мъже от 26 държави по света, данни, събрани в рамките на проекта „1000 генома“. Y-хромозомата се предава само от баща на син и е изцяло свързана с мъжките характеристики и поведение. Мутации разкриват степента на генетична близост, така че по тях учените могат да построят родословно дърво.

От екипа на д-р Тайлър-Смит поясняват, че този модел им е показал, че е имало рязко увеличение на броя на мъжете, носили определен тип Y-хромозома, само в рамките на няколко поколения.

Изследователите използвали данните, за да направят дърво от 1200 Y-хромозоми. Получило се точно това, което очаквали – всички те били свързани една с друга и произлизали от един-единствен мъж, живял приблизително преди 190 хиляди години. Най-интригуващото обаче било, че някои части на дървото всъщност били по-скоро като храст – с множество разклонения от една и съща точка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах