Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Положението на „Графа“ е Ода Жон

Вицове, колажи и градски фолклор, провокирани от новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“

„Граф Игнатиев“ като декор за „Сталкер“ на Андрей Тарковски. Илюстрация: Стефан Н. Щерев, 3inSpirit - Положението на „Графа“ е Ода Жон

„Граф Игнатиев“ като декор за „Сталкер“ на Андрей Тарковски. Илюстрация: Стефан Н. Щерев, 3inSpirit

Новите ограничители между зоните за пешеходци и за трамвая на столичната ул. „Граф. Игнатиев“ родиха нов градски фолклор. Странният геометричен вид на съоръженията предизвика въображението на софиянци и днес Фейсбук прелива от сравнения, метафори и колажи.

Триъгълните тела бяха наречени „тоблерони“, „перки от акула“, „зъби“, „шишове“, „пънове“, „гробища“, „основи за пейки“, „линия Зигфрид“… 

Вижте още: РЕДЯТ КУБЧЕТА И ТРИЪГЪЛНИЦИ ПО „ГРАФА“ (СНИМКИ)

Събрахме част от най-интересните коментари от стената на „Площад Славейков“ във Фейсбук:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Едно подхлъзване и виждаш граф Игнатиев на живо“, „Добре ги наредихте, но все пак Картаген трябва да бъде разрушен“, „Ако не успее да те сгази трамваят, ще си разбиеш поне главата“, „Прилича на кадър от някакъв мрачен анти-утопичен филм… Но по-плашещото е, че си е чиста реалност… нашата реалност“, „Мордор след освежаващ ремонт“, „Като роман на Стивън Кинг“, „Дали Общината е предвидила бюджет и за ортопедични (гвоздеи, пирони и винтове за счупени крайници и прочие) операции на спъналите се в тях пешеходци?“, „Икономията тук е водеща – един куб = 4 зъба“, „Идеално – „Графа“ ще се превърне в пространство за провеждане на иновативни уроци по геометрия. Очаквайте тълпи тинейджъри с измервателни уреди в ръцете и отчаяние в очите“, „Бягане с препятствия“, „Ода Жон е положението – не падай дори на шега“, „Това сигурно е одобрено от Съюза на ортопедите“…

А ето как някои видяха новия вид на „Графа“:

Автор: Валдес Радев

Автор: Александър Пелев

Автор: Георги Георгиев

Автор: Неизвестен

Автор: Валдес Радев

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3