Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полша и Австрия си оспорват картина на Брьогел

Варшава повежда кампания за връщане на произведения на изкуството, отнети от нацистите по време на Втората световна война

Питър Брьогел, „Борбата на Сирница и Великия пост“ - Полша и Австрия си оспорват картина на Брьогел

Питър Брьогел, „Борбата на Сирница и Великия пост“

„Борбата на Сирница и Великия пост“, шедьовърът на художника Питър Брьогел, стана обект на спор и битка за собствеността й след обвиненията, че творбата е била открадната от нацистите през Втората световна война.

Както съобщава „Файненшъл Таймс“, документи, изровени от архивите на Националния музей в Краков, удостоверяват, че картината, рисувана през 1559 г., е била взета от съпругата на нацисткия управител на града през 1939 г. по време на окупацията на Полша.

Платното, което днес краси Kunsthistorisches Museum във Виена, най-вероятно ще се превърна в обект на административна битка между двата града в опит да се докаже собствеността й. Този сблъсък ще се състои в апогея на разгърнатата от полските власти кампания за локализиране и връщане на откраднати по време на окупацията произведения на изкуството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90